Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vynikající perník s povidly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Perník s povidly

Dnes mám pro vás recept na famózní nadýchaný perník. Výborný je i bez posypu, ale jelikož není přehnaně sladký, lze jej dozdobit čokoládou, kokosem, oříšky nebo posypat moučkovým cukrem.

Článek

Na těsto potřebujeme:

300 g cukru krystal

200 ml oleje

4 vejce

2 lžíce kakaa

400 ml mléka

1 špetku skořice

400 g samokypřící (hladké) mouky

3 lžíce švestkových povidel (Ovocňák)

1 lžička jedlé sody

2 lžičky perníkového koření

1 kypřicí prášek do pečiva (Labeta)

Na posypání:

Kokos, mleté ořechy, cukr moučka …

Postup:
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme povidla a důkladně promícháme. Mouku, skořici, jedlou sodu, kakao, perníkové koření a prášek do pečiva smícháme. Za stálého míchání těsta přidáme do vaječné pěny polovinu sypké směsi, olej, druhou polovinu sypkých surovin a nakonec přidáme mléko. Vznikne nám řidší těsto, které vlijeme na pečícím papírem vystlaný vyšší plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník s povidly pečeme cca 40 minut, dokud se těsto neoddaluje od kraje.

Perník s povidly necháme trochu vychladnout, krájíme na kostky a podáváme. Perník je nadýchaný a vláčný, hodí se ke kávě i k čaji.

Aby byl perník opravdu nadýchaný, vláčný a chutný, je třeba použít ty nejlepší suroviny. Proto jsem zvolila povidla od společnosti Ovocňák, která jsou pouze ze švestek. Nemají žádné ztužovače a konzervanty. Z tohoto důvodu jsem také nepoužila kypřící prášek do perníku, ale zvolila jsem perníkové koření. Perníkové koření dodá perníku tu správnou chuť a navíc se jedná o čistou směs bylin. Doporučuji však vyhnout se perníkovému koření značky Benkor z Mělnické Vrutice. Toto koření obsahuje kousky čehosi nerozkousatelného, nejspíše skořápek, a perník dokáže rychle zkazit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz