Článek
Na těsto potřebujeme:
300 g cukru krystal
200 ml oleje
4 vejce
2 lžíce kakaa
400 ml mléka
1 špetku skořice
400 g samokypřící (hladké) mouky
3 lžíce švestkových povidel (Ovocňák)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1 kypřicí prášek do pečiva (Labeta)
Na posypání:
Kokos, mleté ořechy, cukr moučka …
Postup:
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme povidla a důkladně promícháme. Mouku, skořici, jedlou sodu, kakao, perníkové koření a prášek do pečiva smícháme. Za stálého míchání těsta přidáme do vaječné pěny polovinu sypké směsi, olej, druhou polovinu sypkých surovin a nakonec přidáme mléko. Vznikne nám řidší těsto, které vlijeme na pečícím papírem vystlaný vyšší plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník s povidly pečeme cca 40 minut, dokud se těsto neoddaluje od kraje.
Perník s povidly necháme trochu vychladnout, krájíme na kostky a podáváme. Perník je nadýchaný a vláčný, hodí se ke kávě i k čaji.
Aby byl perník opravdu nadýchaný, vláčný a chutný, je třeba použít ty nejlepší suroviny. Proto jsem zvolila povidla od společnosti Ovocňák, která jsou pouze ze švestek. Nemají žádné ztužovače a konzervanty. Z tohoto důvodu jsem také nepoužila kypřící prášek do perníku, ale zvolila jsem perníkové koření. Perníkové koření dodá perníku tu správnou chuť a navíc se jedná o čistou směs bylin. Doporučuji však vyhnout se perníkovému koření značky Benkor z Mělnické Vrutice. Toto koření obsahuje kousky čehosi nerozkousatelného, nejspíše skořápek, a perník dokáže rychle zkazit.