Hlavní obsah
Názory a úvahy

Suchý únor, ušlechtilá myšlenka nebo jen další výkřik do tmy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Únor je za dveřmi a na přetřes se dostává společenská výzva Suchý únor, která má každého účastníka otestovat, jak silný vztah k alkoholu má. Myšlenka je celkem zajímavá, ale má svá ale. O negativních dopadech na lidské tělo se jaksi nezmiňuje.

Článek

Ruku na srdce. Kdo z nás může říct, že je abstinent? Ve svém okolí jich pár mám, ale ty, kteří se zdržují alkoholu i ve svátky a na Silvestra bych spočítala na prstech jedné ruky. Zato lidí, kteří si občas skleničku nějakého alkoholu rádi dají, ty raději počítat nebudu.

Jak se říká, všeho s mírou. I alkohol může mít na naše tělo blahodárné účinky. Tak proč si ho občas nedopřát? Proč si večer nedat skleničku vína a když je chuť, tak i skleniček více? Pokud se každý den neprobouzíme s bolavou hlavou a alkoholu opravdu neholdujeme, myslím si, že není nutné se stydět za to, že si skleničku občas dáme.

Nevím, na koho přesně Suchý únor cílí, ale lidé, které znám a kteří se každoročně do této výzvy zapojují, si v průběhu roku občas dopřejí nějakou tu skleničku. Ale že by se jednalo o alkoholiky, to bych neřekla. A právě tito lidé Suchý únor drží pro zábavu. Sami říkají, že o nic nejde. A ty skleničky, které si v únoru nedají, ty se neztratí. Vždyť březen je za rohem a nevypitý alkohol z února se brzy vypije.

Zda je tohle cílem únorové výzvy, je mi záhadou. Stejně jako je mi záhadou, čeho touto výzvou chtěl ten, kdo jí vymyslel, dosáhnout. Zda chtěl z příležitostných uživatelů alkoholu udělat březnové pijany, nebo zda jen chtěl zahltit nemocnice lidmi, kteří jsou na alkoholu opravdu závislí a díky této výzvě se do abstinence pustili, jen už neznali rizika, která jim účast v této výzvě mohla přinést.

Těžko říct, zda se opět ušlechtilá myšlenka nevymkla kontrole, jak je tomu v dnešní době zvykem. Každopádně jako racionálně smýšlející člověk vím, že se nebudu pouštět do podobných akcí už jen proto, že zbavit se závislosti není tak jednoduché, jak tato výzva predikuje. Člověk, který není na alkoholu závislý a na Suchý únor se hecne? Dá se říct, že se jedná o dobré rozhodnutí. Ale samozřejmě pouze do doby, než ho v březnu napadne dopít vše, čeho se v únoru vzdal. Ale pokud se jedná o člověka, který s alkoholem problém má, tahle výzva mu může hodně uškodit. I proto, než aby se do abstinence pouštěl na vlastní pěst, doporučuji, aby zašel za odborníkem. Je jedno, jestli se do Suchého února zapojí, ale sám by to dělat neměl. Rizika jsou opravdu moc velká na to, aby stála za to riskovat pouze proto, aby si jedinec v březnu mohl poklepat na rameno a říct Zvládl jsem to.

Obrátit se na odborníka není ostuda. A nebojte, nebude se na vás koukat mezi prsty pouze proto, že vás k řešení vašeho problému přivedla výzva Suchý únor. Možná i ocení, že jste se rozhodli nezapojit se do této výzvy na vlastní pěst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz