Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční kuře na paprice, které zvládne připravit úplně každý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek

Kuře na paprice, oblíbené jídlo původem z Maďarska, se stalo v 19. století oblíbeným pokrmem v celém Rakouském císařství. Od té doby si tento pokrm vychutnávají děti i dospělí. Jak připravit chutné kuře na paprice se dozvíte v dnešním receptu.

Článek

Na 4 porce potřebujeme:
500 g kuřecích prsou nebo 4 kuřecí stehna
1 polévkovou lžíci mleté sladké papriky
1 velkou cibuli
500 ml kuřecího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce Jizerky
1 polévkovou lžíci másla
sůl a pepř

1 balení bezlepkových těstovin Gutini, tvar Fusili

Pokud připravujete kuřecí stehna, rozdělte je v kloubu na poloviny. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

V hrnci rozehřejte olej. Do rozehřátého oleje vložte osolené kuřecí maso (kuřecí stehna kůží dolů). Zprudka maso dozlatova orestujte a posléze otočte. Kuře vyjměte. V hrnci rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla přidejte cibuli, kterou nechte 8 - 10 minut sklovatět. Přidejte mouku s mletou paprikou a krátce osmahněte. Poté přidejte horký vývar a maso. Na mírném plamenu vařte do změknutí masa přibližně 45 - 60 minut.

Měkké maso vyjměte. Do hrnce za stálého míchání pomalu vlijte smetanu. Omáčku rozmixujte do hladka. Maso vraťte a nechte v omáčce vařit, dokud se vám neuvaří těstoviny.

Ke kuřeti na paprice doporučuji připravit bezlepkové fusili Gutini. Těstoviny se vaří 4 minuty, poté se 4 minuty nechávají v horké vodě dojít. Chuťově omáčku skvěle doplní. Fusili Gutini jsou nejen bez lepku, ale i bez dalších alergenů. Tyto těstoviny se při správné přípravě nerozvaří a nelepí.

Tipy na závěr:

V případě, že připravujete kuře na paprice s kuřecími stehny a koupíte si kuřecí čtvrtky, nezapomeňte stehna podél páteře důkladně očistit. Pokud vám u páteře zůstanou tmavé kousky masa, stehna i omáčka budou mít slabou hořkou chuť.

Pokud se vám kuře nevejde najednou do hrnce, abyste ho orestovali, orestujte vždy část, tu vyjměte a poté orestujte další část masa.

Pokud připravujete kuře na paprice s kuřecími stehny, doporučuji vařit stehna s kůží. Omáčka dostane lepší chuť a maso v případě potřeby snadno oberete a kůže zbavíte buď před servírováním, nebo ve chvíli, než jej vrátíte do omáčky se smetanou.

Pokud budete připravovat kuře na paprice z celého kuřete, má to své výhody. Nejen že máte skelet na vývar, ale každý si může vybrat tu část masa, kterou má rád. Jen nezapomeňte kuřecí stehna dobře očistit. Pokud na stehnech necháte tmavé kousky u kosti, bude nejen maso, ale i omáčka s nádechem hořké pachuti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz