Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Trávu z podzimního sekání nevyhazujeme, ale využijeme. Zahrada to ocení a příští rok nás odmění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Sekání trávníku je nedílnou součástí péče o zahradu. Trávník sekáme několikrát ročně, ale první a poslední sekání v roce je pro trávník nejdůležitější. Dnes si povíme, jak trávník připravit na zimu a jak využít posekanou trávu.

Článek

Trávník je ozdobou naší zahrady. Tatam je doba, kdy byl i v našich končinách moderní anglický trávník. Nyní se svět vrací k přirozenosti, a to se týká i moderního pohledu na zahradu. Většina z nás chce mít trávník na oko pěkný a živý zároveň. Docílit toho ovšem není jen tak.

O trávník je třeba řádně se starat. Nikdy nesekáme trávu na nejnižší výšku sekačky. Ba naopak. Snažíme se trávu pomalu zastřihovat a nechávat ji vyšší. To je důležité hlavně při letním a podzimním sekání. Vyšší stonky trávy ochrání kořeny před omrznutím a v létě před vysušením.

Na podzim sekanou trávu je ideální nechat trávníku. Malé části trávy přesune podzimní déšť ke kořenům. Je vyšší pravděpodobnost, že nám kořeny trávy neomrznou a zároveň trávník pohnojíme. Tráva bude příští rok výživnější, zdravější a na pohled zelenější a hustší.

Posekanou trávou můžeme také pohnojit záhony. Tráva se snadno rozkládá, a pokud jí nenavrstvíme do výšky, na jaře po ní nebude v záhonech ani památky. Záhony budou krásně prohnojené přirozeným hnojivem, jehož pořízení je navíc ekonomické. Neplatíme za něj totiž vůbec nic.

Posekanou trávu můžeme nasypat ke stromům. Tráva obsahuje mnoho živin, které stromy ocení. Nikdy ovšem nesypeme trávu přímo na kmen stromu. Vždy necháme mezi kmenem a trávou volný prostor.

Posekanou trávou můžete přihnojit i živý plot. V tomto případě doporučuji promíchat trávu s pilinami. Tato kombinace dodá živému plotu živiny, ale zároveň zajistí, aby brzy z jara nezačala na místě růst nová tráva. Piliny u živého plotu navíc vypadají esteticky a mají mnoho dalších skvělých vlastností.

Vyhodit trávu na kompost by měla být na podzim až ta poslední možnost, jak se trávy zbavit. Tráva je plná živin, které ocení nejenom samotný trávník, ale i stromy a záhony, na kterých budeme příští rok pěstovat zeleninu či květiny. Tráva je velký přítel naší zahrady, jen se na to s nástupem průmyslových hnojiv zapomnělo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz