Hlavní obsah
Jídlo a pití

Trhané maso, pochoutka kterou lze podávat na mnoho způsobů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek

Trhané maso, pochoutka, jejíž příprava se nesmí uspěchat. Když dáte trhanému masu čas, máte nejen výborný oběd, ale i surovinu do burgerů, sendvičů a salátů.

Článek

Základem trhaného masa je vepřové maso a čas. To jsou dvě komodity, které nezbytně potřebujete k přípravě této pochoutky. Připravte se na to, že maso budete péct pomalu po dobu přibližně šesti hodin. Pokud přípravu uspěcháte, budete mít maso vysušené nebo tuhé. Pokud si myslíte, že vařením masa nic nezkazíte, opak je pravdou. Vařené trhané maso sice není vysušené, ale rozhodně v něm nenajdete tak lahodné chutě, jako při dlouhém pečení.

Výběr masa, které pro přípravu trhaného masa použijete, už je celkem jednoduchý. Maso nesmí být příliš tučné a ani libové. Libové maso bude suché, tučné maso nemusí chutnat každému. Ideální maso pro přípravu trhaného masa je proto vepřová plec.

Trhané maso z vepřové plece se jen tak nevysuší. Dochutit se dá na nespočet způsobů. Je proto dobrým základem pro další jídla, například do sendvičů, burgerů a tortill. Pokud si chcete dopřát trhané maso s bramborovou kaší a máte raději maso tučnější, můžete použít vepřové koleno bez kůže nebo vepřový bůček, také bez kůže. Pokud máte rádi pečenou kůži, doporučuji péct ji spolu s masem, ale před pečením ji z masa odříznout. Maso se tak mnohem lépe ochutí. Maso pečené s kostí vám navíc může prodloužit čas pečení.

Na trhané maso potřebujeme:

1 kg vepřové plece
mletou uzenou papriku
1 lžíci třtinového cukru
1 lžíci hořčice

Vepřovou plec omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku, ve kterém ji budeme péct. Poté maso obalíme v paprice, potřeme hořčicí a posypeme třtinovým cukrem. Do druhého dne necháme v chladu a tmě odležet. Maso pečeme v přiklopeném pekáčku na 120°C do úplného změknutí cca 6 hodin. Poté maso po vláknech roztrháme.

Když je maso roztrhané, můžeme k němu přidat jahodovou zavařeninu s chilli od Hradecké delikatesy. Maso získá jemnou a zároveň štiplavou chuť. Trhané maso dochucené touto zavařeninou je výborné jak samotné, tak s kaší, v sendvičích, tortillách i burgerech.

Tip na závěr

Trhané maso je dobré naložit den před pečením. Koření se dostane do masa a hotový pokrm dostane mnohem lepší chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Recepty z vepřového masa
Vepřová plec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz