Hlavní obsah
Jídlo a pití

Velikonoční beránek 4× jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Velikonoční beránek, dezert, který nesmí chybět na velikonočním stole. V tomto článku najdete 4 recepty na beránky, po kterých se jen zapráší.

Článek

Beránek s tyčinkou Margot

Na těsto potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
¾ hrnku mléka
¼ hrnku oleje
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 Margot tyčinka

Na hrubém struhadle nastrouháme Margotku. Pokud máme mixér s planetárním mícháním, cukr ušleháme s vajíčky do béžové pěny. Do pěny přidáme mléko s olejem a důkladně promícháme. Dále postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, smetanu a nakonec vmícháme Margotku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a ořechy vysypané formy. Pečeme na 160°C přibližně 45 minut.

V případě, že nemáte mixér s planetárním mícháním, je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh, který přidáme do těsta až po přidání a zapracování Margotky. Cukr v tomto případě ušleháme pouze se žloutky. Beránka můžeme polít polevou.

Na polevu potřebujeme:
1 žloutek
150 g másla
3 lžíce rumu
230 g cukru moučky
2 lžíce holandského kakaa

Rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla přidáme kakao a důkladně promícháme. Následně přidáme cukr a rum. Když je poleva hladká, přidáme žloutek a opět důkladně promícháme. Polevou potřeme ještě teplé těsto a necháme ztuhnout.

Nadýchaný beránek

Na beránka potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek plnotučného mléka pokojové teploty
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva Amylon
3 vejce velikosti M
1 sklenka oleje
1 velký panák rumu
mleté ořechy a máslo na vymazání a vysypání formy

Pokud máte mixér s planetárním mícháním, nasypte do misky cukry, přidejte vajíčka a vyšlehejte cukry s vajíčky do béžové pěny. Následně postupně přidáme hrnek mouky, mléko, olej, druhý hrnek mouky, prášek do pečiva a rum. Suroviny přidáváme postupně a vždy samostatně do těsta vmícháme. Další surovinu přidáváme tehdy, je-li předchozí surovina v těstě dobře zapracovaná.

Troubu si předehřejeme na 160°C, máslem vymažeme a ořechy vysypeme formu na beránka. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 160°C cca 45 minut.

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, je třeba oddělit žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, bílek vmícháme do těsta jako poslední.

Ořechový beránek

Na těsto potřebujeme:
½ hrnku oleje
½ hrnku mléka pokojové teploty
2 vejce
1 hrnek cukru moučky
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 bezlepkový prášek do pečiva Amylon
máslo a mleté ořechy na vymazání a vysypání formy

Pokud máte mixér s planetárním mícháním, máte těsto na beránka hotové za 5 minut. Do mísy dáme moučkový cukr, vajíčka a vypracujeme béžovou pěnu. Poté pomalu přidáváme další suroviny. Nalijeme olej, který zapracujeme do těsta. Jakmile je olej zapracovaný, přidáme mouku a opět zpracujeme. Následně vmícháme prášek do pečiva, mléko a nakonec ořechy. Každou přidanou surovinu vždy necháme spojit s těstem a poté až přidáme surovinu další. Beránek bude krásně nadýchaný a vláčný.

Pokud budete používat na přípravu těsta běžný mixér, je třeba oddělit žloutky od bílků, z bílků vyšlehat sníh a žloutky smíchat s cukrem do pěny. Poté je postup stejný. Sníh do těsta přidáme až jako poslední surovinu a opatrně s těstem spojíme.

Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a ořechy vysypané formy. Pokud máte ořechy namleté více nahrubo, nebo vám po vysypání formy zbyly, nevadí. Rovnoměrně je ve formě rozprostřete. Beránka pečeme na 160°C cca 45 minut.

Perníkový beránek

Na těsto potřebujeme:

150 g cukru krystal
100 ml oleje
2 vejce
1 lžíce kakaa
200 ml mléka
1 špetku skořice
200 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
2 lžíce švestkových povidel (Ovocňák)
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 kypřicí prášek do pečiva (Labeta)

Na posypání:

Kokos, mleté ořechy, cukr moučka …

Postup:
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme povidla a důkladně promícháme. Mouku, skořici, jedlou sodu, kakao, perníkové koření a prášek do pečiva smícháme. Za stálého míchání těsta přidáme do vaječné pěny polovinu sypké směsi, olej, druhou polovinu sypkých surovin a nakonec přidáme mléko. Vznikne nám řidší těsto, které vlijeme do máslem vymazané a ořechy vysypané formy. Pečeme na 160 °C cca 45 minut.

Tipy pro lepší výsledek:

Pokud používáte běžnou mouku, můžete samokypřící mouku nahradit moukou hladkou. Beránci ovšem nikdy nebudou tak nadýchaní, jako při použití mouky samokypřící.

Upečeného beránka poznáte tak, že do něj po uvedeném čase píchnete špejlí. Pokud je špejle po vyndání čistá, beránek je hotový. Do hlavy doporučuji nepíchat. Ideální je píchnout do nejsilnější části těla. Tam se beránek hůře dopéká.

Beránka po vyklopení z formy doporučuji postavit. Pokud ho necháte ležet, je vysoká pravděpodobnost, že se vám rozlomí.

Pokud vám beránek nejde z formy po upečení vysypat, nezoufejte. Nechte ho trošku zchladnout a ve chvíli, kdy se od formy odlepí, beránka snadno vyklopíte.

Při vymazávání formy dbejte na to, aby byla opravdu dobře vymazaná a vysypaná. Jen tak vám půjde beránek z formy snadno vyklopit. Velký pozor si dejte hlavně na hlavičku.

Upéct beránka není tak těžké, jak se traduje. Chce to jen trpělivost. Pevně věřím, že beránka zvládnete o Velikonocích si na něm pochutnáte. Užijte si Velikonoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz