Hlavní obsah

Víte, že 100% džusy už dávno nejsou vyrobené pouze lisováním ovoce?

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Džus je šťáva připravená lisováním ovoce nebo zeleniny. Dnes se na trhu objevují převážně 100% džusy z koncentrátu. Víte, jak se takový džus vyrábí?

Článek

O tom, že je 100% džus lisované ovoce, které se hned po lisování stáčí do lahví a jiných obalů, si můžeme nechat jen zdát. Většina dnešních džusů je vyrobena z koncentrátu. Zralé ovoce se vylisuje a zbaví vody, čímž vznikne koncentrát. Koncentrát se převeze na místo, kde se opět doplní odebraná voda, a až tady se stáčí do obalů a expeduje. Důvod, proč se z lisovaného ovoce odebere voda, je zřejmý. V první řadě jde o snížení nákladů na přepravu džusu.

Proč se džusy prodávají opět naředěné a ne v koncentrátu?

Kromě toho, že by se prodejem džusu v koncentrátu ušetřily náklady za obalový materiál, skladování a za dopravu, zmenšil by se problém s odpady. Odpadu by nebylo tolik, kolik je ho dnes. Jenže peníze jsou peníze. Vždyť jeden malý sáček koncentrátu na výrobu 100% džusu stojí 38 Kč, zato 1 litr kvalitního 100% pomerančového džusu vyrobeného z koncentrátu stojí bez slevy v průměru více jak 90 Kč.

Vyrobit džus z koncentrátu je opravdu snadné

Sama jsem vyzkoušela vyrobit si doma 100% džus z koncentrátu. Na výrobu jsem použila sáčky s koncentrátem české společnosti Tropico. 1 sáček se 165 g koncentrátu grepového džusu mne stál 38 Kč. 835 ml vody mne nestál ani korunu. Skladování je snadné. Sáčky s koncentrátem uchovávám v mrazáku. Protože jsou opravdu skladné a zaberou minimum místa, náklady jsou také nulové. Vždyť v mrazáku se vždy najde troška místa navíc. 1 litr kvalitního pomerančového džusu mne tak vyšel na necelých 40 Kč.

Výhody výroby domácího džusu z koncentrátu

Výhodou domácí výroby z džusu z koncentrátu je nejen cena a snadné skladování. Džusy, které jsem si z koncentrátu připravila, měly fantastickou chuť. Chuťově byly srovnatelné s džusy vyšší kvality, které se prodávají kolem 100 Kč za litr 100% džusu. Navíc příprava džusu není tak pracná, jako mačkat si čerstvou šťávu z ovoce. Vím, 100% džusy vymačkané přímo z ovoce jsou s džusy vyrobenými z koncentrátu nesrovnatelné. Ale co si budeme povídat. Kdy se vám naposledy podařilo koupit zralý pomeranč? O jiném exotickém ovoci ani nemluvě.

Nakonec musím zmínit i jedno velké překvapení. Po citrusových džusech se mi často dělají afty. A je jedno, jestli piji 100% džus z koncentrátu nebo čerstvě vymačkanou šťávu z v marketech prodávaného exotického ovoce. A to se mi u džusů připravených z koncentrátu výše uvedené značky nestalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz