Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zálohování PET lahví je nesmysl. Existují jednodušší způsoby, jak PET lahve separovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová / Canva

Ilustrační obrázek

Zálohování PET lahví a plechovek víří vlny poklidného českého rybníčku. Sama se moc nedivím. Vždyť zálohování PET lahví podle plánu našich zákonodárců je holý nesmysl.

Článek

Neříkám, že bychom měli přestat třídit odpad. To opravdu ne. Jen mi přijde jako naprostý nesmysl zálohovat PET lahve. Po zálohování PETek touží pouze pár velkých společností. Lidem a obchodům má připravený systém výkupu přinést pouze samé komplikace.

Kdyby byla povinnost obchodů, které PET lahve s obsahem prodávají, tyto lahve na zálohu vybírat, neřeknu proti tomu nic. Ale proč máme zatěžovat mimo těchto obchodů navíc ještě obce a města takto nesmyslným požadavkem? Vím, stát zaměstnává mnoho úředníků, tak proč je nevyužít. Ale tohle se dá praktikovat ve městech. V obcích rozhodně ne. Tam bude navrhovaný systém sběru PET lahví akorát velkou komplikací.

Jsem si moc dobře vědoma toho, že v Dánsku jsou PET lahve zálohované. Ale právě v onom Dánsku, alespoň podle mých dostupných zdrojů, jsou to pouze obchody, které nápoje v zálohovaných lahvích prodávají, kdo musí PET lahve sbírat. Jiné obchody, natož pak instituce, takovou povinnost nemají.

Jsem si moc dobře vědoma efektu, které v Dánsku toto nařízení mělo. Dánské obchody přestaly nápoje balené v zálohovaných obalech prodávat. A já se jim nedivím. Vždyť zálohované PET lahve zabírají spoustu místa. Navíc se lahve stejně rozmělní a následně se z plastu vyrábí lahve nové. Tak jaký má smysl vracet PETky nesešlápnuté?

Proč místo zálohování PET lahví a plechovek nezačneme využívat kontejnery na nápojové obaly, do kterých budeme vyhazovat pouze plechovky od nápojů a PET lahve, je mi záhadou. Vždyť je to tak jednoduché. Popeláři tyto kontejnery vyvezou. Dopravníky následně oddělí kov od PET lahví a přinejhorším zbytek rozdělí lidé nebo stroje. Materiály máme rozdělené a můžeme je poslat k dalšímu zpracování.

Stát nám káže, že máme pokud možno nenakupovat odpad a využívat věci, které už jsou dávno na světě. Tak proč to není stát, kdo neopráší kontejnery na obaly od nápojů, nedá na ně nové cedulky, co do těchto kontejnerů patří a nezačneme třídit trošku jinak, než jak jsme byli dosud zvyklí? Vždyť je to to nejjednodušší, nejlevnější a snad i nejekologičtější řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz