Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zapečené bezlepkové těstoviny s mozzarellou a rajčaty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Zapečené těstoviny s mozzarellou a rajčaty jsou oblíbený letní pokrm, který si můžete přizpůsobit vlastní chutím i pokladům ze zahrádky.

Článek

1 cibuli
2 stroužky česneku
1 chilli papričku
1,5 kg zralých rajčat
1 hrst čerstvé bazalky
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
450 g mozzarelly
100 ml vody
olivový olej na vymazání zapékací mísy
mořskou sůl a čerstvě mletý pepř

400 g těstovin Elice nebo Fusili od Gutini

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pekáč na pečení vymažeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme. Rajčata ponoříme na 40 sekund do vroucí vody, poté je schladíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo.

Na rozpálenou pánev vlijeme olej, na kterém opékáme do změknutí česnek, cibuli a chilli papričky, což zabere přibližně 10 minut. Zelenina má pouze změknout, nesmí zhnědnout.

Když je zelenina měkká, nalijeme do pánve 100 ml vody, přidáme rajčata a vaříme přibližně 20 minut. Poté vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, až nám vznikne hladká omáčka. Do hladké omáčky přidáme listy bazalky, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a dál vaříme.

Do vroucí osolené vody s olejem dáme vařit těstoviny. Těstoviny Gutini se vaří 4 minuty, poté se 4 minuty nechají v horké vodě dojít. Uvařené těstoviny slijeme, smícháme s polovinou omáčky a parmezánem.

Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Poté přidáme část těstovin, vrstvu omáčky, hrst parmezánu a třetinu mozzarelly. Stejným způsobem vrstvíme dále, dokud nám suroviny nedojdou. Poslední vrstva je vrstva mozzarelly. Poté zapékáme na 200 °C, dokud nám vše nezačne bublat, což je přibližně 15 minut.

Těstoviny Gutini doporučuji na zapékání proto, že jsou bez alergenů a z bezlepkových těstovin mají nejlepší vlastnosti nejen pro zapékání. Chuťově jsou vyvážené, a když vychladnou, po dobré přípravě nehrudkovatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz