Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zastupitelstvo malé obce v Plzeňském kraji v tichosti schválilo další zvýšení daně z nemovitosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Zvyšovat poplatky a daně je v dnešní době tak snadné, jako nikdy předtím. Zatímco vláda o navyšování daní mluví, některé obce zvýšení daně potichu schválí a platnost nové vyhlášky naplánují s osmiměsíčním zpožděním.

Článek

Většině vlastníků nemovitostí s letošním rokem vzrostla daň z nemovitosti. Vláda o tomto kroku informovala několik měsíců dopředu. Dlouho také uváděla důvody, co jí k rozhodnutí vedlo a co mohou obce udělat, aby byl nárůst daně z nemovitosti pro občany co nejpřijatelnější. Většina obcí se zvýšením daní moc nezabývala. Jak stát nařídil, tak udělala.

Našla se také obec, která na zasedání zastupitelstva na jaře roku 2024 rozhodla, že daň z nemovitosti ještě navýší. A navýší ji tak, aby si toho občané pokud možno nevšimli. Zastupitelstvo Obce Mladý Smolivec na jednání zastupitelstva dne 25. dubna 2024 schválilo navýšení daně z nemovitosti pro rekreační objekty z koeficientu 1 na koeficient 1,5 s platností od 1. ledna 2025. Jak o tomto kroku Obec Mladý Smolivec své občany informovala? Zveřejněním obecně závazné vyhlášky na úřední desce.

V Obci Mladý Smolivec se od 1. ledna 2025 zvýší náklady všem majitelům nemovitostí určeným k rekreaci, kterými se rozumí stavba pro rodinnou rekreaci, budova rodinného domu užívaná pro rodinnou rekreaci a objekt k bydlení užívaný pro rodinnou rekreaci.

Je až smutné, co si dnešní vedení některých obcí dovolí. V tichosti schvalují vyhlášky a lidé nemají šanci se k dění v obci vyjádřit. Většinu pro život důležitých věcí se občané a majitelé nemovitostí dozvídají se zpožděním nebo vůbec. Vím, každý máme možnost se na web obce podívat. Jen někteří to mají o to komplikovanější, že v obci nemají signál. Jenže to už vedení Obce Mladý Smolivec nezajímá. Kdyby vedení Obce Mladý Smolivec názor občanů zajímal, mohlo by občany informovat pomocí místního tisku a dalšími informačními kanály. Ale to se neděje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz