Článek
Cascara je malý poklad, který zůstal skrytý ve stínu oblíbené kávy. A to dokonce i přesto, že spolu mají hodně společné. Káva i cascara pocházejí z plodu kávovníku. Rozdíl mezi cascarou a kávou je ten, že zatímco se káva vyrábí ze semen, cascara je nápoj z kávových třešní.
Co je to cascara?
Cascara je sušená dužina kávových třešní, tedy plodů kávovníku. Když se z třešně oddělí kávová zrna, zůstane dužina, která se usuší a následně se použije k přípravě kávového čaje, cascary. Cascara je chuťově podobná ovocnému čaji, a až na svůj původ nemá s kávou vůbec nic společného. Navíc obsahuje méně kofeinu než káva. Na litr cascary připadá 25 - 100 mg kofeinu, zatímco běžná káva obsahuje 400 - 800 mg kofeinu na litr nápoje.
Cascara je bohatá na antioxidanty, polyfenoly, železo a draslík. Obsahuje až 3× více železa než špenát a 2× více draslíku než banán. Podporuje imunitu, trávení i mozkovou činnost a navíc působí protizánětlivě.
Byť má cascara kořeny hluboko v historii kávových kultur, její cesta do Evropy byla poněkud trnitá. Protože se v Evropě před rokem 1997 běžně nekonzumovala, nebyla v EU uznaná jako potravina. To se změnilo až v červnu roku 2021 a od té doby pomalu, ale jistě, získává v Evropě na oblibě.
Cascara je krásný příklad toho, jak odpad z kávového procesu může být cenný. Jednu dobu byla cascara na světových trzích dokonce dražší než samotná káva, což jen dokazuje její oblibu. Ale cesta na evropský trh byla dlouhá a proto je dodnes cascara skoro neznámá.
Jste milovníkem kávy a už vás nebaví, že vás personál kavárny sem tam uvede v omyl? Tak sledujte můj profil, na kterém vyjma recenzí z kaváren najdete i zajímavosti ze světa kávy a kávové trendy, díky kterým budete v obraze. A žádný kavárník už vás v omyl neuvede.
Zdroj: pribehkavy.cz, Copilot