Hlavní obsah
Cestování

Trávit dovolenou v České republice není ostuda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Když se řekne dovolená, většina z nás mluví pouze o moři. Ale opravdu je dovolená u moře tou pravou dovolenou? Sama si myslím, že tomu tak není. Myslím si, že dovolenou bychom si měli plánovat podle vlastních možností a preferencí.

Článek

Kdo v létě nebyl u moře, nemá na pořádnou dovolenou

Když tuhle větu slyším, musím se smát. Bohužel, lidé tuto větu požívají často a myslí ji naprosto vážně. Jenže většina z těchto lidí podléhá trendu, že jediná správná dovolená je u moře. Co na tom, že už druhý den u moře se většina turistů nudí a neví, co by.

Dnes si dovolenou u moře může dovolit většina z nás. Ale je to potřeba? Sama jsem byla u moře několikrát a nikdy mne neoslovilo tolik, jako hory a příroda bez lidí. Ležet na pláži jako sardinka mezi spoustou dalších lidí není nic pro mne. Navíc válet se na pláži v horkých dnech v termínu, kdy kolem mne pobíhá spousta neukázněných dětí a podnapilých turistů, není dovolená podle mých představ.

Trendy jsou i víkendy ve velkoměstech

Další velká skupina lidí mne přesvědčuje o tom, že když nepojedu do Říma, Paříže, Benátek či Barcelony, nebudu in. Ale chci být vlastně in? Co lidé vidí na těchto městech, mi úplnou záhadou není. Například Benátky jsou opravdu moc krásné. Ale jsou jako Pařížská ulice v Praze. Jsou krásné jen tehdy, když v nich nikdo není. Jen tak si je člověk užije. Jenže kdy v těchto městech nikdo není? V osm ráno už jsou například zmíněné Benátky pod návalem prvních turistů. O to opravdu nestojím.

Dovolená má být podle představ dovolenkáře

Jsem zastáncem toho, že každý by si měl užít dovolenou podle toho, co má rád, co chce vidět a kde se mu dobře odpočívá. Dovolená je přeci o odpočinku a ne o tom, kdo si pro dovolenou vybere luxusnější destinaci. Dovolená není o tom, abychom se z ní vrátili unavení, ale mezi přáteli, známými či kolegy se mohli poplácat po rameni a pochlubit se, kolik nás dovolená stála a jak daleko jsme byli.

Trávit dovolenou v České republice není ostuda. Myslím si, že poznávat krásy naší vlasti stojí za to. A když se vyhnete exponovaným místům, obvykle na nikoho nenarazíte. Ve městech potkáte pár lidí. V přírodě spíše než na člověka narazíte na srnku či zajíce. Jen na vyhlášených horách a u vodních ploch bude hlava na hlavě. Naštěstí těmto místům se dá snadno vyhnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz