Hlavní obsah
Cestování

Tušílkova stezka, zábavný výlet pro celou rodinu do hodiny od Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Tušílkova stezka

Tušílkovu stezku najdeme 70 kilometrů od Prahy, kousek od Příbrami. Stezka je dlouhá přibližně 2,5 km a vede skoro po rovince. Terén není náročný. Lesní cesty jsou krásně upravené.

Článek

Tušílkovou stezkou s 11 stanovišti vás provede lesní skřítek Tušílek. Lesní skřítek Tušílek není obyčejný lesní skřítek. Je to skřítek neposeda, s bystrými očky, šiškou místo čapky, se střevíčky z oříšků a kabátkem z té nejjemnější kůry. Tušílkovým posláním je chránit místní les před nepřáteli a jejich nečestnými úmysly.

Protože je Tušílek rozverný skřítek, má i mnoho kamarádů, se kterými se seznámíte na naučné stezce. Tušílkův kamarád divočák Pepa vás seznámí s mysliveckou hantýrkou, muchomůrka Růženka s houbami, které v místním lese rostou. Liška Eliška vám prozradí, jak dlouho se rozkládá odpad, který lidé do lesa odloží. Cestou můžete potkat zajíce Ferdu i sojku hlídačku.

Součástí naučné stezky nejsou pouze strohé informační tabule. K naučné stezce si můžete stáhnout aplikaci, do které když si naskenujete QR kód z jednoho z mnoha zastavení, poslechnete si i zvuky lesních zvířat. Můžete se zaposlouchat do zvuků srnce, jelena, lišky a několika dalších zvířátek. Vyzkoušíte si také, jak daleko doskočíte, procvičíte si paměť i motoriku a zjistíte, jak moc dobře slyšíte

Na naučné stezce nechybí různé hry. Na jednom zastavení si můžete vyzkoušet skok do dálky a porovnat svůj výkon s délkou skoků nejen lesní zvěře. Na jiném zastavení se budete moci zaposlouchat do zvuků dřeva, jindy budete hrát pexeso.

U altánu, na parkovišti u naučné stezky, si můžete vzít kartu skřítka Tušílka. K zapůjčení je i obyčejná tužka (doporučuji si zapůjčit, bude se vám cestou hodit). Na kartě skřítka Tušílka najdete otázky, ke kterým cestou po naučné stezce získáte odpovědi, ze kterých nakonec složíte tajenku. Můžete se také zapojit do soutěže o hodnotné ceny. Stačí, když po zakončení naučné stezky namalujete skřítka Tušílka, nebo cokoli z jeho života a svůj výtvor s kontaktem vhodíte do místní schránky.

Tušílkova stezka je nejlépe zpracovanou naučnou stezkou, kterou jsem za posledních několik let prošla. Směrovky jsou „na každém rohu“, cesty jsou upravené a za polovinou stezky najdete odpočinkový altán s knihou, do které se můžete zapsat. Myslím si, že na tento výlet budete, stejně jako já, ještě dlouho v dobrém vzpomínat.

Zdroj: informace na naučné stezce

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz