Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když je liška v kurníku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Ředitel domova pro seniory má být odborník, ne politik.

Článek

K sepsání příspěvku mě vedl článek autorů Adély Jelínkové a Lukáše Valáška, publikovaný před několika dny na portálu Seznam.cz. Příběh o tom, jak dnes již několik měsíců „bývalý“ náměstek ministra spravedlnosti a zároveň také již bývalý ředitel domova pro seniory Mgr. Antonín Stanislav Ph.D v Tmavém Dole hospodařil. Jak? Jako liška v kurníku. Kdo by snad očekával, že vykonávat souběžně dvě náročná povolání na pracovištích vzdálených od sebe cca 170 km, což je prakticky nemožné, ten by se mýlil. Je to vlastně brnkačka, obzvláště pro mladého muže, aktivního a angažovaného v politické straně. V pětadvaceti ředitelem odboru na Ministerstvu spravedlnosti ČR, to je slušný začátek kariéry. Ale ne každý to ustojí. Ani zřizovatel domova, ani ministr spravedlnosti neměli po celou dobu duplicitního působení Mgr. Stanislava pochybnosti o tom, zda je možné vykovávat tyto funkce na 100 procent na obou pozicích. Praktiky působení tohoto muže v průběhu ředitelování jsou dle autorů článku natolik ohromující, že i průměrně inteligentní občan se podiví, jak je možné, že ještě „nesedí v teplácích“. Bezhlavé plýtvání penězi v oblasti, kde se počítá každá koruna, je alarmující a volá po větší kontrole ze strany těch, co peníze přidělují. Zcela úsměvné jsou proklamace z jeho profilu na webu ODS. Zkušenosti získané na vysokých postech ve státní správě zúročil jako ředitel domova pro seniory. Za jeho působení zdejší zařízení doslova rozkvetlo ve všech směrech.

Zde je třeba si položit otázku, jaké to zkušenosti se získávají na vysokých postech ve státní správě?

Drzý až do konce

Ani v době, kdy se o jeho působení začala zajímat policie a audit z kraje, nepolevil ve vysávání financí, určených pro chod domova. Viz. příspěvek na Seznamu:

Právník za peníze domova

Jakmile šlo do tuhého a kolem Tmavého Dolu začali kroužit krajští kontroloři a policie, najal si Antonín Stanislav právníka – platil ho z peněz samotného domova pro seniory. Zařízení tak zaplatilo jednu z nejprestižnějších pražských kanceláří, která účtovala na 4 tisíce korun na hodinu. Nové vedení domova se o tom, že Tmavý Důl má za právní služby zaplatit více než 200 tisíc, dozvědělo, až když přišly od advokáta faktury. Samotnou smlouvu s advokátní kanceláří paradoxně ředitel Stanislav – ač tehdy ještě také byl náměstkem ministra spravedlnosti – zveřejnil v registru smluv s takovými chybami, že byla od začátku neplatná.

Překvapivé je i vyjádření dotčeného k odstoupení ze všech funkcí. „Odstupuji z důvodu mediálního tlaku na mou osobu a rodinu.“ Žádná sebereflexe typu: „Podělal jsem, co jsem mohl,“ případně omluva za absolutní neschopnost. A co je ještě znepokojivé? To absolutní ticho ze strany nadřízených.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz