Hlavní obsah
Umění a zábava

Zápisník alkoholičky: Alkoholička a její zápisník

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lorin Both, unsplash.com

Žena popíjející alkohol

Zápisník alkoholičky je knihou autorky Michaely Duffkové a také název stejnojmenného filmu, který nedávno dorazil do kin.

Článek

Alkoholička a její zápisník. Zápisník alkoholičky

V současné době běží v kinech film s názvem „Zápisník alkoholičky“. Je zpracován podle knižní předlohy autorky Michaely Duffkové.

Michaela Duffková je žena, která se trápila s alkoholovými démony. V současné době sama sebe označuje za abstinující alkoholičku. Propadla podle svých slov alkoholu, pak nastoupila na detox a následnou léčbu. Několik let už úspěšně abstinuje. Pro pomoc ostatním, které mají také problémy s alkoholem, založila Centrum Alkos.

V průběhu své očisty psala anonymní blog a postupně vydala i knihu a vystoupila na veřejnost ze své anonymity a ze své ulity. Blog byl velice úspěšný.

Střípky z jejího životního příběhu se máte možnost dozvědět z různých rozhovorů, které poskytla médiím.

Film „Zápisník alkoholičky“

Příběh Michaely Duffkové zaujal i tvůrce filmu, kteří na jejím základě a základě knihy „Zápisník alkoholičky“ vytvořili film. Režie se ujal Dan Svátek a do hlavních rolí obsadil Terezu Rambu a Miloslava Königa.

Ve filmu se hlavní postava jmenuje Míša. Její manžel je Ondra.

Ve skutečnosti se abstinující alkoholička jmenuje Michaela.

Michaela v různých rozhovorech s moderátory a moderátorkami odpovídá na otázky směřující k jejímu osobnímu životu.

Spouštěč

Co bylo spouštěčem k tomu, aby paní Michaela Duffková sahala čím dál tím více po alkoholu? Podle jejích slov to začalo už tím, že kladný vztah k alkoholu měla již ve svých studentských létech. Alkohol začala používat jako úlevný prostředek po náročném dni, v náročné životní situaci.

Ve filmu je to přestěhování se od svých rodičů k rodičům manžela do rodinného domu, kde mladí spolu bydlí nahoře v patře. Mladým se narodí dcerka a postupně Míša přestává zvládat celkovou změnu ve svém životě a cítí se osamělá a pod dozorem především své tchyně. Přes velikou lásku k dceři i k manželovi začíná sahat večer po skleničce alkoholu. U skleničky to ale nezůstane. Množství a intenzita se postupně zvyšuje a Míša nezažívá již chvíle uvolnění, ale projevují se u ní příznaky deliria a také abstinenční příznaky. V nejhorším období už to jsou dvě lahve vína denně.

Film je rozhodně skvěle zpracován, stojí za to jej vidět. Vynikající herecké výkony a různé obrazové scény na diváka silně působí.

Foto: Hanny Naibaho / Unsplash

Miminko

Co je pro alkoholika nejtěžší?

Poznat to, že pití už je přes míru a že je potřeba s tím něco dělat. Konkrétně jít se léčit. Většina alkoholiků (a myslím, že i jiných lidí závislých na lecčems) si včas nedokáže přiznat, že mají problém. Tuto myšlenku potvrzuje i paní Michaela Duffková. Když ale jsou už stavy deliria nesnesitelné a alkoholik dojde k uvědomění, že je něco zatraceně špatně, je potřeba se jít léčit. Tato paní to dokázala, a navíc ještě pomáhá lidem, kteří také bojují se závislostí.

V Česku je alkohol až příliš na dosah

V naší společnosti, myslím v České republice, je pití alkoholu všeobecně tolerováno a podporováno. Například tím, že si můžeme, pokud jsme dospělí, koupit alkohol kdykoliv a téměř kdekoliv. Není žádné omezení ani na množství. U většiny sešlostí s přáteli se jako „zvyk“ otevře lahev s alkoholem. Když odmítnete, ostatní se na vás dívají s neporozuměním a přemlouvají vás, ať si dáte alespoň skleničku.

Táži se tedy, nemělo by to být naopak a být normální si skleničku nedat?

V posledních letech se objevila kampaň suchý únor, tak se ptám, proč ne celý rok?

Pokud se ale člověk rozhodne, že pít nebude, tak pít nebude. Několikrát odmítnete pití s alkoholem a vaši přátelé či společnost, ve které se pohybujete si na to časem zvykne. A když ne, je to jejich problém. Existují lidé, kteří zkrátka nepijí alkohol ze svého přesvědčení, a to je skvělé.

Foto: Piero Nigro, unsplash.com

Džus, Nealko pití

Pro zajímavost, Tereza Ramba na poprvé tuto roli odmítla, protože si byla velmi dobře vědoma její náročnosti a že jí bude trvat po natočení filmu se z role vrátit zase sama k sobě.

Jako divačka jsem ale velmi ráda, že tuto roli Tereza Ramba nakonec vzala, protože je v ní naprosto přesvědčivá.

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kultura/spotlight-vystrizek-tereza-ramba-film-zapisnik-alkoholicky/r~b732d08e450311efa26cac1f6b220ee8/

film - Zápisník alkoholičky

https://www.youtube.com/watch?v=-HBPWeGEYkw -Michaela Duffková o alkoholismu: Schované lahve jsem nacházela i rok po léčbě

https://www.youtube.com/watch?v=EnGZAmQIM-w - Rozhovor, který by měl slyšet každý, kdo se rád napije. Abstinující alkoholička si prošla peklem.

https://www.youtube.com/watch?v=HmIFZluM76o - Táta se zabil, na pomoc s alkoholem čekal měsíce. Pití je norma, s Covidem padly zábrany

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz