Hlavní obsah
Rodina a děti

Každé dítě je jedinečné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Zumrová

Dítě na procházce v přírodě.

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, že dítě v prvních rocích života se toho naučí a osvojí si toho opravdu moc? V delším časovém období nezáleží na tom, zda dítě začne chodit v roce či v roce a čtvrt.

Článek

Psychomotorický vývoj

Je jasné, že psychomotorický vývoj dítěte se v začátcích života musí důkladně sledovat a je důležitý, ale rozpětí měsíců, kdy má dítě na určitou činnost dostatečně vyzrálý centrálně nervový systém (CNS), tady existuje. Každé dítě je jedinečné. Zkuste přistupovat ke každému dítěti jako k individuální osůbce.

Psychomotorický vývoj sledují lékaři, především pediatři. Máte-li nějaké obavy, že vaše děťátko je v něčem pozadu oproti normě, konzultujte to s odborníkem. Možná se vaše děťátko dostane do péče dalšího specialisty, např. neurologa. Ten vás zcela uklidní a ze svých letitých zkušeností určí správně diagnózu a vy třeba zjistíte, že jenom „plašíte“. Často jsou to jenom nepodložené obavy rodičů či blízkého okolí, že je něco špatně. Konzultujte s odborníky a získáte srovnání s realitou. Jestli vaše robátko srovnáváte s jiným podobně starým dítětem, nenechte se zmýlit. Každé dítě je individualita a na některé úkony bude možná potřebovat více času. Dopřejte mu ho. Netlačte na pilu.

Také vám není příjemný zbytečný tlak

Jak je vám, když přijdete večer z práce a vaše žena na vás spustí otázkami typu: Koupil jsi prášek na praní? Zařídil jsi na zítra toho instalatéra? Jedeme pozítří teda k vašim nebo k našim? Hodně nepříjemné, že? Doma si chcete zkrátka po příchodu z práce alespoň chvilku odpočinout. Potřebujete čas, pak jste ochotný věcně a možná i mile vaší ženě všechny otázky zodpovědět.

Stejně tak ženě také nejsou po vašem příchodu domů příjemné otázky typu: Co jsi celý den dělala? Proč jsou rozházené hračky? A jak to, že nemám ještě vyžehlenou košili na zítřejší jednání? I žena, která je sice celý den doma, ale její hlavní náplní a nelehkým úkolem je péče o miminko, batole či malé dítě vám také ráda vše zodpoví.

Ale až si spolu dáte čaj nebo kávu.

Možná se dozvíte, že vaše robátko buď plakalo, nebo kňouralo, pak třeba trochu spalo a že mu asi rostou první zoubky.

I dospělí potřebují čas

Zkrátka i dospělí potřebují na některé úkony více času, stejně tak děti. Samozřejmě sledujte psychomotorický vývoj vašeho děťátka, při obavách se obraťte na odborníky a zbytek nechte na přírodě. Je přeci jedno, jestli bude vaše dítě sedět o měsíc později než dítě vaší kamarádky. Je přeci jedno, jestli začne mluvit (myslím artikulovat) o tři nebo šest měsíců později než sousedovo. Třeba jenom čeká, až bude slovo umět krásně vyslovit. Možná budete mile překvapeni.

Není to soutěž

Lidský vývoj není zkrátka žádná soutěž. Nesoutěžte s ostatními rodiči a už vůbec k tomu nepropůjčujte svůj nejcennější poklad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz