Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance: S šaty se kouzlí i zápolí, hlavní slovo má ale stále tanec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nihal Erenay, unsplash.com

Dance

StarDance je televizní pořad, v němž známé osobnosti tančí pod vedením profesionálních tanečníků. Letos přišel tento pořad už po roce opět na obrazovky, což je změna.

Článek

Tanec

V tanci se odráží krása pohybu a v párovém tanci by měl být vidět určitý dialog a souhra mezi tanečníky, případně i určitý příběh. V prvním kole letošního roku většinu diváků i porotu překvapil waltz Jany Paulové a Robina Ondráčka. Waltz je vznešený tanec mezi standardními tanci a já osobně ho mám asi nejraději. Pokud totiž máte výborného tanečního partnera, který vás vede parketem a vy se necháte unášet rytmem a hudbou, dokážete se do tohoto tance vcítit, máte nepopsatelný pocit. A přesně to se minulý díl povedlo tomuto páru a bylo vidět, že Jana Paulová se nechává tím vším unášet. Waltz zkrátka sluší všem, pokud tanečníci dokáží vnímat rytmus a přizpůsobit mu choreografii.

Minulý díl byl porotou vyzdvihován výkon páru Oskara Hese a Kateřiny Bartuněk Hrstkové. Kateřina minulou řadu tančila s Vavřincem Hradilkem, který sice zezačátku měl mnoho problému trefit se do rytmu tance, ale měl ohromnou sílu v rukách. To Kateřina Bartuněk Hrstková skvěle využila a zvedačkami se jejich tance přímo hemžily. U waltze s Oskarem Hesem také profesionální tanečnice využila několik zvedaček. Myslím si, že stačí jedna na oživení, ale Oskar Hes není Vavřinec Hradilek a rozhodně má potenciál rozvíjet své taneční umění i „na zemi“.

Druhé soutěžní kolo

Valčík

Druhé kolo otevřeli valčíkem Adriana Mašková a Filip Blažek. Ke krásné atmosféře jim rozhodně dopomohla krásná hudba zpívaná ve francouzštině. Filip Blažek zvládnul kroky v rytmu, všechny těžké přechody, zvedačky vypadaly přirozeně. Porota nazvala tanec jako „chlapský valčík“. Na to, jak je valčík opravdu těžký tanec v rámci rychlosti, to oba zvládli velmi dobře.

Samba

Se sambou se představili Oskar Hes a Kateřina Bartuněk Hrstková. Samba byla provedena krásně, s temperamentem, s těžkými figurami. Pro mě tam zvedačka byla jaksi navíc. Do samby se mi nějak prostě nehodí. Nicméně tanec byl moc hezky zatancovaný, akorát na úplném konci bylo vidět „zavrávorání“ a skoro se nestihla závěrečná figura do hudby. Tento rychlý tanec je obtížný na fyzičku. Podle poroty je škoda, že se Oskar nedal na dráhu profesionálního tanečníka. No, jak je vidět, geny se opravdu nezapřou.

Jive

Lenka Nora Návorková a Jiří Ježek předvedli jive. Publikum rozsvítil pozitivní energií.

Valčík

Martina Ptáčková s Dominikem Vodičkou ukázali krásný valčík. U Martiny Ptáčkové došlo k obrovskému zlepšení oproti minulému kolu, kde pár tančil jive. Tady se Martina krásně vložila do polohy „víly“ a z tance čišela něžnost a romantika. Dominik Vodička je skvělý profesionál, který dokáže u svých tanečních (neprofesionálních) partnerek vykřesat velké zlepšení. Moc se mi ten tanec líbil i porota byla okouzlená velkým pokrokem.

Samba

Jana Paulová a Robin Ondráček zatančili sambu. Respektive spíše takovou zpomalenou sambu, tedy hlavně Jana. Ale co, charisma a naprostá odlehčenost z Jany Paulové čišela na sto honů. Zamotala hlavu tímto postojem i porotě. Její tanečník měl co dělat, aby vysekl kroky rychlé samby. To se mu ale v určitých úsecích podařilo. Spíš než tanec samby to na mě trošku působilo jako trénink samby, který se teprve zrychlí.

Jive

Marta Dancingerová a Martin Prágr předvedli nádherný energicky nabitý jive. Rychlost, tempo, radostný výraz, kroky v hudbě - vše parádní. Dokonce se Marta pustila i do zvedačky. Dojem z jivu byl moc pěkný.

Valčík

Chili Ta a Jakub Mazůch měli v plánu zatančit valčík. Choreografie byla odvážná i s akrobatickými prvky. Bohužel Chili Ta se zamotal kus šatů pod nohy a ona se s tím musela vypořádat. Tancovali odvážně dál až do konce. Ale dokážu si představit, že to muselo neskutečně klouzat, a to je strašně nepříjemné, což i porotkyně Tatiana Drexler potvrdila. Číslo nakonec bylo spíše umělecké než taneční, ale že nikdo nespadl je potřeba ocenit. V přímém přenosu se zkrátka může stát cokoliv.

Samba

Patrik Hartl a Tereza Prucková zatančili sambu, respektive podle Tatiany Drexler Patrik Hartl zatančil spíše parodii na sambu a podle Richarda Genzera Patrik Hartl smíchal všechny tři tance tohoto večera jive, valčík a sambu dohromady. Odtančila to Tereza Prucková krásně. Byl tam ale vidět poctivý pokus o sambu od Patrika Hartla a začátek, kdy se ujal bubnování byl fantastický.

Jive

Lucie Vondráčková a Lukáš Bartuněk předvedli krásný jive. Jive plný energie, radosti, svižnosti, souhry v páru a bravurní provedení stop timů. A Lucie Vondráčková překonala sama sebe a vrhla se do první zvedačky. Krásně vysvětlila všem, že když překonáte strach, pak si to moc užíváte. Trik se šaty ještě tento skvělý výkon podpořil. U Lucie Vondráčkové je vidět, že má tanec prostě v krvi a je pohybově velmi nadaná a k tomu je ještě neskutečný dříč. Jive je fyzicky asi nejnáročnější tanec a Lucka měla sílu od začátku do konce. Na profesionálních soutěžích se schválně tento tanec řadí nakonec, aby se otestovala fyzická připravenost soutěžních párů.

Valčík

Andrea Třeštíková a Ondřej Ruml zatančili valčík. Když si vzpomeneme na minulý díl, kdy se Ondřej Ruml snažil o jive, tak tu vidíme veliké zlepšení. Ondřej působil elegantně a ladně, kroky byly v rytmu, což se od zpěváka tak nějak očekává. Když tančili v páru, porota nešetřila chválou. A mně se také tyto části líbily.

Tak se těším na příští díl StarDance, který už bude ochuzený o pár Andrea Třeštíková a Ondřej Ruml.

Celým dílem diváky provázeli pohotově i kultivovaně Tereza Kostková a Marek Eben, hudbu obstarala skvělá známá živá kapela a v porotě usedli Richard Genzer, Tatiana Drexler a Jan Tománek.

Text byl zpracován na základě zhlédnutí pořadu StarDance XIII, 2.soutěžní večer

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12701251153-stardance/224544160450002

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz