Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ten autobus MHD opravdu není nafukovací, milí spolucestující

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nick Backer unsplash

Autobus

Autobus by měl asi přidat ke svým ikonkám na dveřích ještě tu, že se nesmí nastupovat již do přeplněného autobusu. Autobus MHD se prostě nedá nafouknout, víte? Vzkaz (nejen) našim seniorům.

Článek

Jak jsem se opět podivila v autobusu MHD

Podělím se s vámi o zážitek při jízdě autobusem. Nasedala jsem na konečné do téměř prázdného autobusu. To tak na konečných celkem bývá. Na několika dalších zastávkách nastoupili další cestující, stále se ještě v autobuse dalo i sednout.

Zastávka u školy

V rámci trasy onoho autobusu MHD je zastávka u střední školy. Do autobusu nastoupila odhadem jedna třída, možná více. Studenty jsem tedy jednotlivě nepočítala. Každopádně tímto okamžikem se do té doby mírně naplněný autobus stal přeplněným. Studenti si ukázněně sedli na volná místa (ne, nemyslím si, že mají zabrat všechny uličky, aby si případně mohl sednout starší občan). I tak, když se snažili o své rozmístění, pořád bych nazvala autobus v této chvíli přeplněným.

Další zastávka

Na další zastávce čekali potenciální spolucestující a sice: jedna maminka s kočárkem a s malým klučinou s motorkou, dále čtyři senioři, z nichž každý měl s sebou nějakou menší pojízdnou tašku na nákup nebo v jednom případě i malý kufřík.

Nikdo tady nevystupoval, autobus není nafukovací

Na zmíněné zastávce nikdo nevystupoval, autobus MHD byl stále v módu přeplněném. A víte co? Někteří z čekajících na zastávce chtěli popřít fyzikální zákony a prostě se do toho narvaného autobusu stůj co stůj ještě vmáčknout. A hádejte, kdo to z těchto cestujících byl?

Maminka s kočárkem a s malým klučinou?

Ne, ta to nebyla. I když se ve společnosti často setkáváme s názorem, že maminky díky vlivům hormonální houpačky a kojení jsou vystaveny poklesu rozumových schopností (já si myslím, že je to jen přechodný stav a zas tak hrozné to není), tak u této maminky rozum pracoval skvěle a rozhodla se, že nebude riskovat minimálně pomačkání, případně zbytečné zranění svého malého chlapečka a že by se tam s kočárkem stejně ani nevešla. Zkrátka ukázněně počkala na další spoj.

Senioři se svou pojízdnou taškou?

Třem seniorům to pálilo stejně, jako kdyby luštili křížovku, a o nástup se ani nepokoušeli, protože viděli, že by to byl marný boj. No, tedy jak se to vezme.

Seniorky?

Vůbec jsem nechápala myšlenkový pochod dané seniorky, která se snažila se svou poměrně rozměrově zabírající pojízdnou taškou do přeplněného autobusu vmáčknout. Už tak byli cestující v autobuse na sobě namačkaní jako sardinky, no, tak se jedna další přidá. A co má být? Že někoho můžu zranit? Že se možná někomu udělá nevolno z nedostatku přísunu čerstvého vzduchu, protože bude vydýchaný? A že možná já, seniorka, která se sotva udržím na nohou možná za jízdy spadnu?

Jenže senioři nemají přece čas

No jo, jenže já už jsem v důchodu a já nemám čas čekat na další spoj, který mimochodem jede za dalších deset minut.

Jiná zastávka o pár metrů dál

A kdybych nechtěla opravdu čekat, je tady asi o 400 metrů jiná zastávka, kde jede spojů daleko více. Jenže to bych musela udělat několik kroků navíc.

Pro vysvětlení, lidé čekali na zastřešené zastávce a v té době ani nepršelo, ani nemrzlo, ani nebylo prudké slunce či nesnesitelný vítr, v pohodě se dalo počkat na další spoj. Jenže…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz