Hlavní obsah
Cestování

Pramen říčky Pilávky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarek Komínek

Víla Pilávka u pramene

Vítám vás u článku o říčce Pilávce. Turistické značení vás dovede k jejímu prameni. Určitě se vám tam bude líbit, protože jste v kraji lesních víl a u studánky jednu vílu uvidíte. Ke studánce se váže pověst a přímo u studánky si ji můžete přečíst.

Článek

K té studánce se váže pěkná pověst a přímo u studánky si ji také můžete přečíst.

Protože v posledních letech je sněhu málo a také velmi málo prší, tak ta studánka není příliš vydatná. Přesto z ní voda stále vytéká, a to i za letních veder. Bohužel již není vhodná k pití.

Až budete u studánky sedět na lavičce a pozorovat vílu, můžete se v duchu proměnit v malou vodní kapku, která se právě vynořila ze zemských útrob.

Ještě jste ve studánce s ostatními kapkami ve výšce 500 metrů nad mořem. Ale již tečete dál a dál. Po 150 metrech se k vám přidává zprava další malinký potůček. Je to další pramen vyvěrající z neudržovaného otvoru v hliněném svahu, který si divočáci proměnili v bahenní lázně. Raději spěcháte dál, ale běda. Potůček se i s vaší kapkou vsakuje do hlíny a povrchový tok Pilávky tak končí. Na povrch zemský se Vaše vodní kapka dostává až u mostu přes silnici z obce Hvozd, aby se vzápětí opět pod zemský povrch vrátila a tekla ve skružích pod polem.

Ale hlavu vzhůru, milá kapko. Zanedlouho skruže skončí a opět potečeš v řádném potůčku.

Vaše vodní kapka se dál setká s vodou z pravostranných přítoků:

  • potůček z obce Klužínek
  • Ochozský potok s nedalekou pumpou na Ochotskou kyselku

- potůček z obce Budětsko, kde uvidíte památník popravených za války a malovaný dům

Foto: Jarek Komínek

Malovaný dům

Vaše kapka pak spokojeně poteče dál. Může se vykoupat v lesních tůňkách nebo zurčet přes peřeje v krásném lesním údolí. Po 9 kilometrech samostatného toku vtéká z pravé strany do říčky Šumice u obce Krakovec. Stane se to v nadmořské výšce 308 metrů.

Foto: Jarek Komínek

Říčka Pilávka

Jen pro zajímavost: celkový výškový rozdíl mezi pramenem a soutokem se Šumicí je 192 metrů a spád je 21,2 metrů na kilometr neboli 2,12 centimetrů na metr.

Vaší kapce se však velmi zalíbilo koupání a tak teče dál jako Šumice. Protéká naučnou stezkou a přírodním parkem Terezské údolí, podívá se na zámek v Náměšti na Hané a už se rozvaluje v pomalu tekoucí vodě v rovinaté Hané. Tovaši kapku dokonale uspalo a tak si ani nevšimla, že už protekla se Šumicí 14,5 kilometrů a v nadmořské výšce 221 metrů v Těšeticích volně splynula s řekou Blatou, spád toku je jen 0,6 centimetrů na 1 metr

Vaši vodní kapku už to lenošení přestalo bavit a navíc ta voda již není tak čisťounká jako v Pilávce, co jen toho bahna musí na sobě nosit.

Ještě že ostatní kapky ji utěšují: „Až budeme ve veliké řece, tam se všechny pořádně umyjem.“

No konečně, po 29,5 kilometrech v nadmořské výšce 191 metrů u Lobotic ji otevřenou náručí vítá řeka Morava.

Ale byla to pěkně dlouhá pouť. Vaše vodní kapka od studánky až po mohutnou Moravu protekla celých 53 kilometrů.

Výškový rozdíl 309 metrů, celkový spád toku je 5,83 metrů na kilometr, 0,58 centimetrů na metr.

Ale pouť vaší malé vodní kapky zdaleka neskončila.

Řeka Morava je úplně něco jiného, než říčka Pilávka. Poznala v ní miliony vodních kapek z řek celé Moravy, kolik obrovských kaprů, štik a vousatých sumců uviděla. Protože je Vaše vodní kapka romantická duše, udělala si krásný výlet Baťovým kanálem tekoucím souběžně s hlavním tokem řeky Moravy. Tak vodní kapka v poklidu plynula se svými družkami korytem řeky, až po 195 kilometrech v nadmořské výšce 138 metrů nad mořem volně splynula s vodami Dunaje. Byla to ovšem pomalá a líná pouť, spád toku Moravy byl jen 28 centimetrů na 1 kilometr toku.

Dunaj, obrovská a dlouhá řeka, jaké důležité a někdy i krvavé události se udály na jeho břehu od pradávných Římanů až po dnešní dny.

To je ovšem vaší vodní kapce úplně jedno. Jí stačí, že se mohla koupat v Dunaji na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku a Rumunsku. Mohla se vykoupat i v Dunaji v Chorvatsku, protože Dunaj je často hraniční řekou. Libovala si, že si může zblízka prohlédnout krásná a starobylá hlavní města zemí, kterými Dunaj protéká.

Prohlídky měst ji tak unavily, že se oddala sladkému spánku. Škoda, mohla si důkladně prohlédnout soutěsku Železná vrata, kdysi velmi obávané místo pro lodní dopravu. V nejužším místě má šířku jen 150 metrů a před stavbou stejnojmenné přehrady zde byly obrovské peřeje s hloubkou až 50 metrů.

Náhle vaši kapku probudilo kejhání hus a pokřik nejrůznějšího vodního ptactva. Vaše vodní kapka doplula až do Dunajské delty protkané široce rozvětvenou sítí ramen řeky, jezírek a bočních toků.

Ale slyší i jiný neznámý zvuk, takové zvláštní prozatím nikdy neslyšené hučení. A ta voda je najednou úplně jiná, je slaná. Vaše vodní kapka se tak dostala ke svému cíli, dotekla do Černého moře, do jeho obrovské a nekonečné náruče.

V Dunaji tekla kapka asi 1860 kilometrů, spád toku řeky je 7,5 centimetrů na 1 kilometr.

Celkově tak vaše kapka od pramene Pilávky až po moře překonala výškový rozdíl 500 metrů, protekla 2108 kilometrů v různých potocích a řekách s celkovým vodním spádem 23,7 centimetrů na 1 kilometr toku.

Kdypak se zase vrátí v mraku a v podobě deště spadne poblíž studánky s vílou Pilávkou. Vrátí se někdy?

Klub českých turistů vám přeje pěkné cesty nejen po vyznačených trasách, ale i šťastný návrat domů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám