Hlavní obsah
Sport

Baráž o hokejovou extraligu je sport - ale typicky český

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souběžně s gratulací týmu Rytíři Kladno, který již 3. rokem za sebou splnil nastavená pravidla pro udržení mezi elitou, se však nabízí neodbytná otázka - je tento veskrze deformovaný systém spravedlivý a motivační hlavně do blízké budoucnosti?

Článek

V souvislosti s tím, že do baráže o udržení v extralize hokeje již třetím rokem spadlo Kladno, pokaždé extraligu udrželo, a to zcela jasným výsledkem - pro připomenutí 2022 s Jihlavou 4:1, 2023 se Zlínem 4:0 a 2024 se Vsetínem také 4:0 - se vtírá nepříjemný pocit, že není vše nastaveno tak, jak by asi mělo být.

Nejen v zájmu rozvoje českého hokeje, pocitu spravedlnosti, ale také v zájmu toho, aby byl český hokej stále na stejné pozici zimního sportu číslo 1.  O tom, že by měl být hokej zajímavý pro diváky ani nemluvě.

Bohužel se trochu bojím, že jde v prvé řadě o to, aby náhodou tým z první ligy nepostoupil na úkor už dobře zavedeného týmu extraligy. Asi nikdo se na tuto situaci není schopen odpovědněji podívat než sponzoři, ale otázku sponzorů bych nechal raději stranou - ti půjdou nakonec vždy raději za extraligovým týmem než za týmem 1.ligy.

Zaměřme se proto jen na srovnání podmínek za jakých oba týmy do baráže vstupují - na jedné straně extraligový tým, který již v průběhu posledních hracích kol zná svou situaci a minimálně podvědomě už šetří síly na baráž, má na doléčení všech zranění cca 45 volných dnů. Na druhé straně vítěz 1.ligy, který musel vynaložit veškeré síly na náročnou play-off a neprodleně po finále prakticky bez odpočinku a bez jakéhokoliv času na doléčení četných zranění nastupuje do baráže. Nejsem zastáncem bojových sportů, ale tady mi to simuluje situaci jako kdyby do boxerského zápasu nastoupil jeden soupeř odpočatý a druhý po několika absolvovaných zápasech vysílený a zraněný. Výsledek je bohužel téměř stoprocentně snadno předvídatelný - samozřejmě na vítěze 1.ligy si vsadí málokdo.

Variant, jak tuto situaci změnit, se nabízí několik - i samotní hráči Kladna přiznávají, že podmínky nejsou srovnatelné a navrhují různé možnosti, všechny lepší než stávající systém. Nejjednodušší varianta se opět zdá nereálná: poslední extraligista padá do 1.ligy, vítěz 1.ligy automaticky postupuje do extraligy.

Zdaleka nejsem v pozici, kdy bych chtěl navrhovat varianty zatím nevyřčené - ale myslím, že stávající systém je dlouhodobě neudržitelný a doufám, že český hokej má dostatek expertů a odborníků, kteří budou schopni se domluvit na systému minimálně spravedlivějším. To by jistě ocenili všichni nestranní fanoušci tohoto krásného sportu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám