Hlavní obsah
Finance

Zdražování devítkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud cenovka končí na devítku pravděpodobně jste přeplatili.

Článek

Pokud cenovka končí na devítku pravděpodobně jste přeplatili. To uvádí jistá americká studie. Také byl publikován další článek který tvrdí že položky s cenou končící na devítku jsou dražší než obdobné zboží s cenovkou která končí libovolným jiným číslem, jak zjistili průzkumem trhu.

Autoři uvedených článků dále nijak nerozebírají svá tvrzení, vychází jen ze zkušeností. Pokusím se zde nastínit jak je možné tvrzení o devítkovém zdražení doložit za pomoci statistiky a zákona velkých čísel.

Vezměme běžný obchodní dům který má v regálech tisíce položek - druhů zboží. Když cenotvorba zboží probíhá standardní cestou pak zákonitě pro jednotlivé položky vyjdou ceny které končí různými číslicemi a to od nuly do devítky. To by odpovídalo statistice velkých čísel. Taková je pak běžná pravděpodobnost výskytu jednotlivých číslic na koncích cenovky při velkém počtu druhů zboží.

Jestliže vezmeme všechny tyto běžné ceny pak by průměrná hodnota všech položek na posledním korunovém čísle cenovky byla 5 korun. Od nuly do devítky. Průměrně. Je statisticky nemožné aby většina položek končila devítkou, natož všechny.

Jestliže ovšem absolutně všechny cenovky obchodník doupravil tak že končí na korunové pozici devítkou pak z toho jasně vyplývá závěr že tento obchodník zboží zdražil průměrně o pět korun.

Dorovnáním cen na celých devět korun zdražil některé položky o jednu korunu a jiné třeba zas o osum korun. Statistika říká že průměrně o pět korun. Průměrně. Samotný fakt že prakticky všechny ceny na regálech končína devítku ukazuje bohorovné pohrdání zákazníky. Berte nebo nechte být. Podivná je na tom jistota že zákazník nemána vybranou.

Všechny obchodní domy totiž kupodivu najednou mají jen devítkové ceny. Jak kulantně a nenápadně zdražit kupodivu napadlo všechny. Deseti-tisíce položek po pěti korunách a penízky se sypou. A to se zde nezabýváme vyšší ligou řádově vyších cen kde se jedná o padesátikoruny či pětistovky. I tam se devítky uplatňují. Určitě úplně stejně.

Pokud by fungoval příslušný úřad už by se asi dávno zajímal zda se nejedná o kartelové či jiné dohody. Pokud by fungoval.

A devítkový výsměch zákazníkům dík nečinnosti úřadů zatím začal nabírat dimenzi sahající nejen za hranici solidnosti a slušnosti. Jako malé děti když je nikdo neklepne přes prsty dovolují si stále více. A tak na cenovkách najednou vyrašilo devadesát haléřů. Výsměšné devítikorunové cenovky nestačily a tak jsou ještě korunovány za desetinnou čárkou další devítkou.

Evidentně nikoho nezajímá že tu již jsou prokazatelně porušeny platné předpisy. Je totiž stanoveno že obchodník nesmí zboží označit takovou cenou za kterou je pak není schopen prodat. Kupte si sušenku s cenou 9,90 Kč za hotové. Obchodník není schopen vrátit drobných deset haléřů. Zaokrouhlování je nepřípustné, cena kterou obchodník udává je závazná.

Když vám namítnou že při bezhotovostní platbě proběhne koupě bez problému je to špatná odpověď. Jestliže totiž uváděná cena neplatí obecně nýbrž jen za určitých podmínek je bezpodmínečně nutné aby tento fakt byl u každé takové cenovky uveden!

Za tento fígl byli chyceni už někteří tzv. šmejdi. Jejich ceny totiž platily jen za podmínek které nebyly zřetelně a jasně uvedeny. To je šmejdský princip.

Na tuto praktiku obchodních domů byl upozorněn příslušný úřad. Bez odezvy.

V současné době kdy vláda hledá kde ušetřit se zde jasně nabízí možnost dobré úspory. Snížením počtu pracovníků takového úřadu který stejně nekoná a nečinně přihlíží podivnému hromadnému zdražování a to nejen výsměšnými devítkami ale i nestoudnými devadesáti haléřovými fintami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám