Hlavní obsah
Aktuální dění

Vzrůstající militarizace Ruska. Evropa by se konečně měla probrat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: STNGR Industries / Unsplash

STNGR AR-15

Kreml přechází na válečnou výrobu, ohledy na civilní obyvatelstvo neexistují. Při tomto dění musí Moskva nakonec zesílit i přes veškerou korupci.

Článek

Respektovaná agentura Reuters vydala exklusivní zprávu o výdajích Kremlu na armádu, čísla jsou doslova konsternující. Podle dokumentu, který má agentura údajně k dispozici, Moskva zdvojnásobila částku na své ozbrojené složky. Hlavními důvody pochopitelně jsou vzrůstající výdaje konfliktu na Ukrajině. Jen v první polovině roku 2023 činily náklady přes 54 miliard dolarů. Jedná se prakticky o částku, která byla vynaložena v roce 2022. Z vývoje těchto čísel je jasně patrné, že celkové výdaje se minimálně zdvojnásobí. Pochopitelně peníze jdou na úkor jiných odvětví, přirozeně především těch civilních. Potíž je v tom, že obyčejným Rusům to zjevně nevadí nebo se bojí dát najevo svůj vlastní názor.

Paradoxem je, že vládní vojenské zakázky startují průmyslovou výrobu a zřejmě dostanou růst HDP do černých čísel na rozdíl od loňského roku, kdy podle oficiálních ruských údajů klesl HDP o 2,2 %. Nutno podotknout, že řada světových ekonomů tomuto číslu nevěří a tvrdí, že bylo mnohem vyšší. Podle Reuters uvedl ruský místopředseda vlády Denis Manturov, že Rusko v současnosti produkuje více munice každý měsíc než za celý loňský rok. Nepochybně se jedná o klasické ruské prohlášení, které realitě odpovídat nebude, ale zároveň je třeba skutečně vidět, že ruský medvěd se zcela zásadním způsobem militarizuje. Celkový ruský rozpočet činí asi 29 bilionů rublů, z toho má jít v letošním roce na armádu téměř deset bilionů.

To jsou doslova ohromující čísla, která svědčí o jediném. Režim v Kremlu bojuje o život a udělá pro své přežití naprosto cokoli. V souvislosti s tím je šokující, že nadále přetrvává vysoká podpora mezi obyvateli kremelskému diktátorovi. 85 % nemusí být pravda, je to Rusko, ale zároveň je všeobecně známé, že Rusové jsou schopni si pro velikost Matičky Rusy utahovat opasky zcela zásadním způsobem.

Navíc se zdá, že se Moskvě podařilo vyřešit problémy s optickými a infračervenými zaměřovači na svých obrněncích. Problém, který přišel se západními sankcemi. Je-li tato informace pravdivá, jedná se o dost zásadní průlom, který bude mít velký vliv na další produkci bojových strojů. Je jasné, že z oněch deseti bilionů rublů se značná část rozplyne v kapsách zainteresovaných osob, ale zároveň je jisté, že to na armádě bude vidět. Pak tu již nejde pouze o konflikt na Ukrajině, ale obecně vrůstající nebezpečnost režimu v Moskvě, který neváhá použít sílu k dosažení svých velmocenských cílů. Dnes se Rusům již tolik nikdo nesměje, takticky se posunuli a ofenziva v Charkovské oblasti je toho jednoznačným důkazem.

Pokud Kreml opravdu najede na dlouhodobější válečnou výrobu, stane se Rusko za dané konstelace mnohem nebezpečnější, než bylo doposud. Kyjev, bez výrazně větší pomoci, nebude Rusům schopen čelit, je pak jen otázkou času a je zde zjevné riziko, že Moskva může vyjít z konfliktu vojensky posílená. Obecně tím narůstá regionální napětí a ohrožení okolních států sousedících s Ruskem. To je situace, na kterou by spojenci Ukrajiny prostě měli zásadně reagovat, protože se tím jen potvrzuje další zcela bezprecedentní nebezpečí vzniku nové studené války.

Co dělá Evropa? Bohužel je nadále v polospánku. Je nutné si uvědomit, že pomoc Ukrajině byla doposud takřka výhradně ze skladových zásob. Signály o navýšení produkce nejnovějších bojových systémů nejsou. Snad s výjimkou produkce munice. Pokud by Rusko na Ukrajině zvítězilo, byla by to pro bezpečnost Evropy katastrofa. Nejenže by vyšla posílená Moskva, ale vliv by to mělo i na další nedemokratické státy, především Čínu, Írán a Severní Koreu. V tomto světle je třeba vidět drobné úspěchy Ukrajinců na jihu. Asi nutí Kreml k posílení tamních pozic, ale zároveň to Rusům nebrání ve vlastní ofenzivě směr Charkov. Evropa by se konečně měla opravdu probrat!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám