Hlavní obsah

Šišinka mozková, DMT a smrt: Co je pravda a co je fikce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jasatomik

pineal dmt smrt

Šišinka mozková je malá žláza v našem mozku, která produkuje hormony melatonin a pravděpodobně i DMT. Někteří lidé věří, že DMT je spojen s duší

Článek

Šišinka mozková je malý orgán ve tvaru šišky uprostřed mozku, který byl po staletí zahalen tajemstvím. Někteří tomu říkají „sídlo duše“ nebo „třetí oko“ a věří, že má mystické síly. Jiní se domnívají, že produkuje a vylučuje DMT, psychedelikum tak silné, že bylo nazváno „molekula ducha“ pro své výlety typu duchovního probuzení.

DMT je zkratka pro dimethyltryptamin, halucinogenní látku, která se přirozeně vyskytuje v některých rostlinách a živočiších, ale také v lidském mozku. DMT je známé pro své intenzivní a krátkodobé účinky, které trvají jen několik minut, ale mohou být velmi silné a proměnlivé. Někteří lidé popisují zkušenosti s DMT jako cestování do jiných dimenzí, setkání s bytostmi nebo světlem, pocit míru a lásky nebo změnu vnímání času a prostoru.

Někteří vědci se domnívají, že DMT může souviset se smrtí, protože jeho hladina v mozku stoupá při zástavě srdce a může vyvolávat podobné zážitky, jako jsou ty, které popisují lidé, kteří přežili klinickou smrt¹². Tyto zážitky mohou zahrnovat vystoupení z těla, cestování do jiných dimenzí, setkání s bytostmi nebo světlem, pocit míru a lásky nebo změnu vnímání času a prostoru³.

Není však jasné, jak přesně DMT působí na mozek a jak je spojeno se smrtí. Někteří výzkumníci tvrdí, že DMT je pouze spouštěčem pro uvolnění endogenních mechanismů, které jsou zapojeny do zpracování smyslových informací a emocí. Jiní spekulují, že DMT může otevírat bránu do jiné reality nebo duševního světa, který je normálně skrytý naší běžnou úrovní vědomí. Tyto hypotézy jsou však velmi kontroverzní a vyžadují další výzkum.

Šišinka mozková je orgán, který produkuje hormony melatonin a pravděpodobně i DMT. Melatonin ovlivňuje náš spánek a biorytmy, zatímco DMT může vyvolat halucinace, mystické zážitky a změněné stavy vědomí. Šišinka mozková je také spojována s čakrou ádžňa, která se nachází mezi obočím. Tato čakra je považována za centrum intuice, vize a duchovního poznání. Jejím symbolem je oko Šivy, které má moc ničit iluze a otevřít bránu k vyšší realitě.

Staré civilizace, jako byli Egypťané, Řekové, Indové, Mayové a další, si byly vědomy významu šišinky mozkové a jejího vlivu na naše vnímání reality. Považovali ji za „třetí oko“, které nám umožňuje vidět skryté aspekty světa a komunikovat s bohy, duchy a jinými dimenzemi. Proto ji často zobrazovali ve svých uměleckých dílech, symbolických znacích a architektuře.

Šišinka mozková, DMT a smrt jsou tedy velmi zajímavé a záhadné fenomény, které mohou nabízet nové pohledy na naši realitu a existenci. Pokud tě toto téma zajímá více, můžeš si přečíst některé zdroje, které jsem ti poslal.

¹: Dimethyltryptamin – Wikipedie

²: Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT …

³: Halucinogen DMT: Na 30 minut do jiné dimenze – jak funguje?

: The neurobiology of near-death experiences

: Duchovnost – Wikipedie

: Proč mají staré civilizace ve znacích šišinku mozkovou a jak vše …

Zdroj: Konverzace s Bingem, 14. 9. 2023

(1) Proč mají staré civilizace ve znacích šišinku mozkovou a jak vše … https://medium.seznam.cz/clanek/jasatomik-proc-maji-stare-civilizace-ve-znacich-sisinku-mozkovou-a-jak-vse-souvisi-z-dmt-14841.

(2) Smrt mozku - příznaky, projevy, vyšetření - MUDr. Zbyněk Mlčoch. https://www.zbynekmlcoch.cz/medicina/neurologie-nemoci-vysetreni/smrt-mozku-priznaky-projevy-vysetreni.

(3) DMT a šišinka mozková: Oddělující fakta od fikce - Med CZ. https://medcz.com/dmt-a-sisinka-mozkova-oddelujici-fakta-od-fikce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz