Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zapomenutý poklad našich zahrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jašipospíšilka

Kardinál žíhaný, lidově štrůdlák

Chladné počasí letošního jara se odrazilo na výnosech jablek, úroda je podprůměrná. Týká se to i vaší zahrady?

Článek

Možná zjistíte, že jediný strom nesoucí plody je ten starý a křivý, který jste chtěli porazit už předloni, jen dosud nebyl čas. Jablek má mnoho, od začátku září padají a hnijí všude kam se podíváš.

Může jít o prastarou odrůdu Kardinál žíhaný, také známý jako jablko šálové, lidově štrůdlák. Plody jsou veliké, z osluněné strany červené se žíháním, ve stínu žluté či zelené. Jablka mají kořeněnou, sladkokyselou chuť a ke sklizni jsou připravena od poloviny září po poloviny října. Odrůda byla oblíbena a pěstována už od středověku, kdy byla na naše území introdukována pravděpodobně z Francie. Stromy jsou nenáročné, odolné proti mrazu i chorobám a dobře snášejí i mrazíky v době květu. Jablka je možné skladovat, v chladném sklepě vydrží až do Vánoc, je však nutné s nimi zacházet velmi opatrně, protože špatně snáší otlak.

Kardinál žíhaný je výborný jak k přímé konzumaci, tak k moštování či výrobě povidel, ale jak jeho lidový název napovídá, jeho chuť nejlépe vynikne ve štrůdlu. Stará odrůda se výborně hodí i na následující recept – také si na tyto řezy pamatujete z dětství? Babička je dělala – jak jinak než – podle oka. Přikládám tedy svojí léty prověřenou verzi.

Jablkový koláč na plech

Na těsto:

2 vejce

140 g cukru

130 g másla

500 g mouky (dávám cca 200 g hladké a zbytek polohrubou)

prášek do pečiva

50-70 ml mléka

Náplň:

Jablka, citronová kůra, vanilkový pudinkový prášek, cukr, skořice

Na potření:

vejce

Suroviny na těsto smícháme hlava nehlava, vznikne těsto konzistencí podobné lineckému. Z poloviny těsta vyválíme placku velikosti plechu (z tohoto množství vystačí na velký plech 37×34 cm, vyložte ho pečícím papírem) a pokryjeme náplní – jablka oloupeme, nakrájíme, podle chuti osladíme, promícháme se skořicí a pudinkovým práškem. Rozprostřeme po těstě a přikryjeme druhou plackou z těsta (nebo uválíme válečky a z koláče je rázem mřížkový). Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 40 minut.

Vychutnávejte po mírném zchladnutí, s čajem earl grey, nohama nahoře a pohledem na tu starou jabloň v rohu zahrady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám