Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je studentem vysoké školy a průvodčí mu neuznal slevu. Údajně ji protože neznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Public domain

V dnešní době mají studenti, kteří se prokáží platným dokladem, nárok na zlevněné jízdné. Jak ale řešit situaci, pokud vám průvodčí odmítne uznat slevu, ačkoliv se platnými doklady prokážete?

Článek

V dnešní době se garantuje studentům základních, středních i vysokých škol takzvané speciální jízdné, kdy mají nárok na studentskou slevu. A proč by toho školáci nevyužili, když dojíždí každý den do školy, jdou na kulturní akci, nebo jedou jen tak vlakem na výlet? Pokud nám to stát umožňuje, je třeba se chytit příležitosti a využít všeho, co jde. A přesně tak to udělal můj bratr, který jel na přednášku do školy.

Na slevu nemáte nárok

Je to student lékařské fakulty a měl vyřízený i platný studentský průkaz ISIC. S tím máte právo se prokazovat a dokážete tak, že jste opravdu student. Když však jel vlakem, průvodčí mu tento průkaz neuznal. Bratr si navíc přímo přes aplikaci v mobilu zakoupil jízdné, kde následně zvolil statut studenta. Při přepravní kontrole však došlo k nepříjemné situaci. Průvodčí chtěl doklad o tom, že studuje. Když mu předložil výše zmíněný ISIC, bylo mu oznámeno, že toto není pravý doklad, který by ho opravňoval k užívání zlevněného jízdného. Nutno podotknout, že průkaz má platnost do 31.12.2023. Bratr se tak téměř celou cestu s průvodčím dohadoval. Ten však po něm stále chtěl jiný doklad, nebo aby doplatil zbylou částku do běžného jízdného. Pokud by tak neučinil, byl průvodčí schopen ho vyhodit z vlaku.

Zaplaceno, omluva žádná

Bratr se nechtěl s tímto postarším pánem dále hádat, zbylou částku zaplatit a čekal, až dojede do cílové stanice. Tam se došel zeptat na přepážku, proč mu není uznána sleva, na kterou má nárok. Paní prodejkyně mu oznámila, že je vše v pořádku. Jediná možnost, která mu zbyla, bylo kontaktovat přímo České dráhy. Když jsme tam psali e-mail a volali telefonicky, v obou případech nám bylo řečeno, že oni neovlivní, proč jejich kvalifikovaný personál rozhodne o tom, že není nárok na slevu. Dokonce ještě řekli, že můj bratr zřejmě neměl platnou jízdenku.

Personál se zaučuje…

Po dalším hovoru nám bylo řečeno, že je možné, že se průvodčí vlaku teprve zaučoval. Proto zřejmě netušil, jaký platný doklad je prokazující k oprávnění užívat slevu. Doplatek mezi jízdným nám však vrácen nebude, protože situace je sporná. Je tedy velmi milé, že vláda neustále apeluje na studenty, že mají nárok na zlevněné jízdné, a to ve výši 50%. Když si však jednou za čas dojedete do školy, nebo kamkoliv jinam, tu slevu ještě nedostanete. Nakonec z toho vznikl závěr, že si bratr zaplatit celou jízdenku, rozdíl v ceně mu nikdo nevrátil a skončilo to tak, že je na průvodčím, zda vám tu slevu uzná, či nikoliv. Jak jsme se však dočetli v několika diskuzích na internetu, není to poprvé, kdy mladí lidé nedostali slevu, na kterou měli nárok.

Zdroje: České dráhy, ISIC, Redaktorka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz