Hlavní obsah
Seberozvoj

Kterak jsem shodil dvacet kilo

Internet je plný zaručených diet, které vedou ke štíhlé linii. Mě se podařilo zhubnout bez speciální diety.

Článek

Je to necelé dva roky, kdy mě kamarád odvezl do lázní Šárvár. Krom koupání jsme se dívali. A kamarád, proklatě štíhlý senior, povoláním lékař - přes svůj věk stále činný, komentoval to, co se nám předvádělo. -Tak tohle se dá ještě shodit, ale tohle už je nevratné. Tady bude muset následovat po redukci váhy ještě chirurgické odstranění kůže - a ne malé.-

Pacholek, pan doktor, ani nedal najevo, že si všiml, jak sám sebe prohlížím a řadím se, objektivně, na rozhraní mezi „vratné“ a „nevratné“. Měl jsem tehdy 98 kilo a to, k výšce 175 cm, bylo až ouvej.

Kamarád mi četl myšlenky a pustil se do tématu jak „brigádník do řepy“. Kdo chce zhubnout, začal - a tady se tvářil, že nemluví o mně - musí si poctivě odpovědět na základní otázku: „Proč jíme?“ A hned si odpověděl: Mí pacienti zpravidla říkají: Abychom nezemřeli hlady. Nevymlouvám jim to. Je to argument. Ale naznačím, že od třicetileté války se smrt hladem v našich zemích jaksi nerealizovala. V zemi, kde zítra znamená včera nebo naopak, to byl hladomor uměle vyvolaný.

A podívej se, ta dáma má krásný „vlečňák“. Kdyby měla dlouhou večerní róbu, budeme si myslet, že má pod ní „Honzíka“.

No, a já ty co mají strach ze smrti hladem pomalu převedu na správnou stopu. Poznenáhlu uznají, že jíme hlavně proto, abychom dosáhli příjemného pocitu nasycení. A toho se dá dosáhnout dvěma způsoby. Prvnímu říkám francouzský. Ten spočívá v pauze mezi předkrmem a hlavním jídlem. - Ne každý Francouz má předkrm, namítl jsem.-Máš pravdu, typický Francouz , muž tak kolem padesátky, přijde z práce a hledá něco k snědku. Najde zbytek bagety se sýrem od včerejška a zbodne ji - to je jeho předkrm. Pak hledá co by mohlo následovat - a na to hledání potřebuje tak 15 minut - je neúspěšný, ale o tom později.

Já jsem svým dětem, když byly v předškolním věku říkával: V žaludečku máte telefon - tenkrát to byl se šňůrou, žádný mobil - a u toho telefonu má službu trpaslík. On ale spí. Není divu, je tam teplo. Měl by zavolat, když mu dodávaná potrava stoupne k nohám. Ale on spí a ono ho to příjemně hřeje. Probudí se, když mu ta břečka - jinak se to nedá nazvat - sahá do pasu. A zuřivě telefonuje: - Už dost! - Ale to je pozdě! Už jsme přejedeni a jen tupě zíráme. A to je druhý způsob jak dosáhnout pocitu sytosti - pracovně mu říkám - náš.

Francouzskému trpaslíkovi se tohle stát nemůže. Přišla půlka bagety a jeho hostitel s ním navíc šplouchá sem a tam, jak hledá další jídlo, takže on nemůže spát. A pozorně sleduje kdy přijde další dávka. Francouz najde horu špinavého nádobí - to by musel umýt, chtěl-li by připravit další chod. A suroviny v ledničce - také nic moc. Po chvilce zamyšlení se vydá do bistra naproti a koupí si -jak jinak - bagetu se sýrem. Pustí se do ní už cestou domů - a doma je v právě v polovině, když trpaslík volá. Půlku odloží - přijde k využití zítra.

Ale, podívej: Typický Čech - ten co jde do bazénu. Na jeho břichu by se při mírném záklonu udržel půllitr. A nevylil by se.

Jo, a málem bych zapomněl - kdo chce hubnout, musí umět počítat. - Kalorie nebo jouly? - Ale kdepak, čas! - Já, když povídám, maluji. Zlí jazykové říkají, že bez tužky bych nebyl doktor. Nakreslím graf. Na ose"X" je čas. No, a „Y“- to jsou kila.

Dost vysoko nad osou X , hezky vpravo, udělám křížek. - To je vaše současná hmotnost - aby to bylo podle SI - a označím ho „D“ - dnes. Pak udělám křížek vlevo dole, blízko osy X. A tohle je váš sen, označím „A“ - adolescence. Tenkrát jste tolik vážili? Udělám průmět onoho bodu na osu X. Kolik že vám bylo? Dvacet? Nebo ještě méně? A nyní udělám další značku v úrovni toho „D“, ale lehce vlevo a označím „B“ -břicho. A tohle je ten zázračný okamžik, kdy jste dosáhli toho, co teď máte! Průmět bodu na osu „X“ vám prozradí, kdy to bylo.

Nu, a chybí nám bod „C“ - cíl. Jeho polohu neznáme. Musíme si však uvědomit, že se tento bod nebude nacházet přímo pod bodem „D“, ale pěkně daleko od něj napravo - možná mimo nákresnu. Propojením nakreslených bodů získáme pěkný lichoběžník nebo jen „šikmoběžník“, jak říkal můj učitel matematiky. A jsme-li soudní, musíme říci, že „dolů“ to bude trvat nejméně tak dlouho jako „nahoru“, spíše o něco déle. A tady vidíme jak je znalost matematiky - a geometrie - důležitá!

A moje zkušenost? Začal jsem jíst „po francouzsku“ - s pauzou. Nevěřili byste jak se ten „hlad“ zmenší, když ho hned nenakrmíte. A za necelé dva roky je dvacet kilo dole! Rozhodl jsem se u toho způsobu stravování zůstat. Někde jsem četl, že hubnutí nesmí být řešením katastrofy, ale výsledkem změny způsobu života.

Abych byl upřímný, přiznávám, že jsem omezil svoje oblíbené: chléb a polévky. Jenže, já jsem byl opravdový chlebo-, a polévkožrout.

Pár rad na závěr.

1. Nezahánějte nudu jídlem.

2. Naučte se rozeznávat skutečný hlad. Nesetkáte se s ním zdaleka tak často jak si možná myslíte. Hlad můžete nechat i čekat. Není to nadřízený ani krásná žena. On čekáním zeslábne.

3. Omezte alkohol.

4. Hýbejte se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám