Hlavní obsah
Knihy a literatura

Inferium: Když v pekle duní zbraně Waffen-SS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindra Strelec

Existuje peklo? Odkud se v něm bere ten dobytek, který rodí země a ze kterého démoni podle chuti odkrajují kusy masa, a to znovu dorůstá, dobytek, který jen bučí a bez odpočinku vykonává tvrdou práci?

Článek

Roman Bureš, Inferium, Epocha 2023 (3. vydání)

Na Zemi zuří válka, už zase. Rónan, který kráčí světem už dlouhá staletí, se pokouší spolu se svou psí smečkou držet stranou. Na světě je už opravdu dlouho a lidmi opovrhuje. Jen ženy ho nepřestávají fascinovat. Zvrat v jeho životě nastane, když v lese najde u těla mrtvého židovského uprchlíka malou holčičku. Sprovodit ze světa dva esesmany, kteří je pronásledovali, bylo rozhodnutí čistě intuitivní. O tom, že toto rozhodnutí bude mít následky, nepochybuje.

Na jedné z venkovských farem Satanovy říše umírá starý démon. A to je vždy událost, na kterou se sjedou démoni ze širokého okolí. Smrt démona totiž znamená, že někde se narodí démon nový. Samael, jehož děd leží na smrtelné posteli, je jako jediný dědic povinen vyslechnout jeho poslední slova. Zpravidla to bývá proroctví, které však tentokrát vyznívá démonům neuvěřitelně: lidé spáchají zlo tak veliké, že to ani nebe neunese. Nikdo z nich ale netuší, jak blízko je pravdě a že Samael té nepravděpodobné události napomůže.

Ve chvíli, kdy projde k prolnutí dvou světů, čelí Rónan spolu se svou chráněnkou hrůze, o které by nevěřil, že může nastat. Lidé kolem něj umírají ve strašných bolestech a ani jemu nezbývá příliš času, když betonovou podlahu plynové komory prorazí podivná bytost. Scéna, která tomu předcházela, je jednou z nejsilnějších z celé knihy a přesto, že jsem jí četl už podruhé, znovu dokázala vyvolat pocit neskutečné hrůzy. Hrůzy, která se ale nijak nemůže rovnat tomu, co museli v posledních minutách a vteřinách prožívat skutečné oběti.

Roman Bureš přináší svým čtenářům obraz Pekla jako místa, kde si démoni žijí své běžné tisícileté životy a jejich dennodenní starosti se příliš neliší od těch lidských. Na perifériích se musí starat o své farmy a lidský dobytek, který se rodí v zemi. Ovšem ve chvíli, kdy se naplní proroctví umírajícího démona se vše změní. Jakmile dojde k průniku, naberou události hodně specifický směr. V tomto okamžiku jsem se od knihy nedokázal odtrhnout a hltal jednu stránku za druhou. Civilizační střet a vzájemné vyjasňování si názorů mezi dvojicí mladých démonů a Rónanem, který se ocitl v jejich světě, je snad tou nejlepší pasáží knihy. Ne, že by ten zbytek byl nějak špatný.

Anotace klade otázku, zda dokáže satanova legie porazit Waffen-SS? Je tedy jasné, že děj knihy se bude ubírat hned v několika dějových liniích. Nesledujeme tak jen příběh samotného Rónana, Lilith a Samaela, jejichž cesta vedla k otevření nebeské blány, ale i Gerharda, za života snaživého úředníčka nacistické mašinérie, který se znovu zrodil v Pekle jako další z řady lidského dobytka, nebo Hauptsturmführera Michaela Sakse a jeho deváté roty Waffen-SS Divize Viking. Za Peklo tu pak máme samá známá a zvučná jména v čele s Jeho Nejpeklovatějším veličenstvem, Satanem, toho jména dvacátým třetím, osobně. Ostatně Lucifer je hodně zajímavá figura, i díky poměrně civilnímu pojetí. Ale pořád je to démon a vládce Inferia.

Jednotlivé dějové linie pak nabízí pohled na události odehrávající se na pekelných pláních z pohledu jejich hlavních postav, navzájem se občas prolnou, aby se v závěru definitivně spojily v bitvě kolosálních rozměrů., která se rozhodně čte jedním dechem.

I když jsem měl díky knize Vítejte v pekle alespoň minimální představu o tom, co mohu očekávat, stejně jsem byl místy hodně překvapený. Dalo by se říct, že Roman Bureš vytvořil naprosto dokonalé a propracované Peklo, i když pro jeho obyvatele má tento název jistý pejorativní význam. Inferium je prostě jedna z těch mála knih, kde mě představivost a nápady autora nedokáží přestat překvapovat. Kniha je to skvělá od začátku do konce, kdy vám při některých scénách bude rozhodně běhat mráz po zádech. Je napěchovaná dějem a svým hrdinům, ať už těm lidským nebo démonickým, nedává příliš času na oddych. Po jejím přečtení se budete chtít do tohoto Pekla, pardon Inferia, vrátit. A vzhledem k tomu, že toto Inferium se ke čtenáři vrací už ve třetím vydání, je nejen modrým jasné, že tenhle návrat je rozhodně možný.

Hodnocení: 90%

Anotace:

Existuje peklo? Co se v něm s hříšníky vlastně děje a za jak velká či malá provinění se tam dostanete? A odkud se v Inferiu bere ten dobytek, který rodí země a ze kterého démoni podle chuti odkrajují kusy masa, a to znovu dorůstá, dobytek, který jen bučí a bez odpočinku vykonává tvrdou práci?

V pekelné říši Inferium zazní proroctví, které tvrdí, že lidé spáchají zlo tak veliké, že to ani nebe neunese. Démoni ho však neberou vážně – navíc ani netuší, že jejich dobytek jsou nějací hříšníci. Co by asi tak mohli spáchat? Když je však protržena nebeská blána a ze zemského povrchu se do Inferia nahrnou lidé jako rozzuření sršni, prastarý pekelný řád se otřásá v základech.

Informace:

Vydáno: 2023, Epocha (ČR)
1. vydání originálu: 2019
Počet stran: 408
Jazyk vydání: český
Edice: Fantastická Epocha
Autoři obálky: Žaneta Kortusová, Lukáš Tuma
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7557-174-8

Domovská stránka: Henry´s SF&F web

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz