Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kronika konce světa aneb jak (ne)přežít konec civilizace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec, Autoři obálky: Jiří Husák, Veronika Kopečková, Mystery Press

Pro některé lidi zombie apokalypsa není noční můra, ale jejich splněný sen…

Článek

Shigor Birdman
Kronika konce světa
Mystery Press 2024

Kronika konce světa se vrací v novém hávu a s kompletně přepracovaným závěrem. Na první pohled zaujme netypickým zpracováním pevné vazby. Tvrdý, silný karton, alespoň u mne, evokuje nedostatek, který po konci světa může nastat. Neméně zajímavá je pak i titulní ilustrace, která dává tušit, že Brňáci ztratili něco ze své bodrosti, jež byla nahrazena velkou porcí vzteku.

Johann se rozhodl se svojí přítelkyní a dalším párem přátel strávit dovolenou na odlehlém horském místě, takřka beze všech civilizačních vymožeností. Po týdnu relaxace zjistí, že by si rádi společnou dovolenou prodloužili, a tak jsou nuceni kvůli telefonnímu signálu sjet do údolí. Jenže ještě předtím se náhle jedna z dívek zhroutí, takže místo volání kvůli prodloužení dovolené najednou potřebují lékařskou pomoc. Jenže v nejbližší vsi je jako po vymření. A to doslova. Nefungující mobilní signál, nefungující pevná linka, mrtví a umírající. Johann začíná tušit, že něco je v hodně velkém nepořádku.

Kronika konce světa je skutečnou kronikou. Jednotlivé kapitoly jsou datované, takže skutečně vypadá jako deníkové zápisky. Autor celkem pochopitelně zvolil vyprávění v první osobě, takže čtenář může nahlédnout přímo do Johannovy mysli. Navíc Johann své zápisky píše zpětně a může tak mezi řádky lehce naznačit něco i o budoucím ději. Tyhle narážky pak výborně fungují jako stimul čtenářovy zvědavosti a zaručují neustálou zaujatost dějem. Postupně se tak odkrývá Johannova nelehká cesta, první setkání s dalším přeživším, který je naštěstí jedním ze survivalistů, i první střet se zombicemi.

Téma konce civilizace bylo mnohokrát zpracováno už v době prvního vydání a od té doby přibyla další řádka filmů, knih nebo povídek. Autor tak musí svůj příběh vystavět kvalitně a důvěryhodně, aby před fanouškovskou základnou obstál. A tohle se téhle kronice o konci světa povedlo beze zbytku. Stejně jako Tryskáč, což je onen survivalista, i znalý čtenář ví, jaké scénáře může očekávat. A takřka na všechny se skutečně dostane. Johann si projde fází popírání, objevování i zatvrzení sama sebe. Stejně jako v dalších takových příbězích tu jde o budování bezpečného místa, později komunity, hledání dalších lidí i boje mezi nimi, pokud si současný stav věcí vyložili jako příležitost pro ovládnutí všech ostatních, i o změny, jakými si jednotlivé postavy projdou ve svém chování. A přestože vše výše uvedené už jsem viděl nebo četl, Birdmanův příběh mne nenudil ani na chvíli. Až mě samotného překvapilo, jak dobře se četl. Možná i proto, že vývoj jeho zombíků je přeci jen poměrně originální.

Kniha nejspíš funguje i proto, že si autor nenabral příliš velké sousto a nepotřebuje vše do detailů vysvětlit. Lidé se sice ptají, co se to vlastně stalo, ale odpovědi se nedočkají. Musejí prostě přijmout daný stav věcí a naučit se v něm žít. Některým se to podaří, jiní zvolí rychlý a definitivní konec. Ostatně ani konec původního románu nedával přílišnou naději a končil v půli slova. Konec aktuálního vydání přeci jen nějakou naději dává. Zároveň ale…

Hodnocení: 80%

Anotace:

Realitní makléř Johann si chtěl jenom na pár dní odpočinout od shonu velkoměsta. Dovolená v horské chatě se ale záhy mění v boj o život, když svět postihne neznámá pandemie. Největší šťastlivci prostě jenom umřou. Většinu lidí ale virus změní v krvelačné zombie.

Johann se snaží co nejrychleji vrátit do Brna v naději, že najde pomoc pro umírající přítelkyni Renátu, jenže nemoc už zachvátila celé město. Stačí pár dní a z moravské metropole se stanou ruiny dobré jenom pro krysy a zdivočelé psy. Zdá se, že Johann, který je z nějakého důvodu vůči nákaze imunní, zůstal posledním člověkem na Zemi.

Pistole sebraná mrtvému policistovi může vyřešit zoufalství i strach z děsivé samoty. Johann přesto postupuje dál přes hromady mrtvol – těch obyčejných, i těch, které se ho snaží sežrat – a stále pevně věří, že přežil ještě někdo další.

Když konečně někoho potká, zbraň mu zachrání život. Pro některé lidi totiž zombie apokalypsa není noční můra, ale splněný sen…

Informace:

Vydáno: 2024, Mystery Press
vydání originálu: 2009
Počet stran: 320
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Jiří Husák
Autoři obálky: Jiří Husák, Veronika Kopečková
Vazba knihy: pevná / vázaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-7588-593-7

Další recenze a ukázky z knih najdete na:

Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz