Hlavní obsah
Knihy a literatura

Lucie Lukačovičová – Chrám lovců monster

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Mafet Šouflová, se souhlasem Epocha.cz

„Použij cokoliv, co funguje, a přežij!“ – to je heslo lovců nadpřirozených monster.

Článek

Lucie Lukačovičová
Chrám Azylu
Epocha 2024

Lucie Lukačovičová se vrátila z jedné ze svých cest a svým čtenářům přivezla třetí románový příběh ze světa Azylu. Ze světa, kde můžete potkat stará pražská strašidla, stejně jako démony schopné zabíjet. A právě proti nim lovci z organizace Azyl bojují. Teodorovi se ale jeho poslední akce nepovedla úplně na jedničku a jeho tělo spaloval magický hadí jed. Ve snaze zachránit se, vytvořil ve svém těle přemíru jangové energie a jed vypálil. Jenže jangová nerovnováha mu zůstala, což je nebezpečné nejen pro něj, ale i pro jeho okolí. Po několika měsících neúspěšné léčby rozhodne jeho nadřízený, aby zkusil požádat o pomoc v chrámu Čtyř ušlechtilých pravd v Ho Či Minově Městě. A tak nejen Teodora čeká cesta do exotického Vietnamu.

Všude je spektrální chleba o dvou kůrkách.

Na zadní straně je kniha anoncována jako Samostatný román ze světa Azylu, takže pokud vás prozatím knihy Lucie Lukačovičové minuly, což nepředpokládám, klidně můžete po Chrámu Azylu sáhnout, aniž byste znali předchozí dva romány. O ději z nich ostatně v této knize není ani zmínka, pokud se tedy nepletu. A až dočtete Chrám, můžete klidně sáhnout po příbězích Zákon Azylu Čepel Azylu.

Kdo ale zná předchozí knihy, určitě ocení, že se kromě Teodora vrátil i jeho bratr Benedikt, golemka Yissl a ukecaný duch Gabriel, který ale možná dostal méně prostoru, než by si zasloužil. Tak snad příště. Ale postava Yissl je stále fascinující.

Gabriel… si povzdechl z hloubi svých neexistujících plic.

Foto: Jana Mafet Šouflová, se souhlasem Epocha.cz

Chrám Azylu

Díky tomu, že se oba bratři a jejich doprovod musejí na radu opata chrámu Čtyř ušlechtilých pravd vydat za mistrem Nguoi Che Chó (přepis jména je jen přibližný, protože se mi na mé klávesnici nepodařilo vyhledat totožná písmena jako v knize) do delty Mekongu, čeká na ně i na čtenáře hodně exotické dobrodružství plné džungle, duchů a podivných bytostí. Stejně tak se hrdinové potkávají s odlišnými zvyklostmi, mýty a kulturou, které se „civilizace“ dotkla jen velmi zlehka. Místy tak kniha působí jako cestopis protkaný tajemnem a zajímavým vyprávěním. Kvůli okolnostmi vynuceného rozdělení cest obou bratrů, plyne děj místy ve dvou liniích, a na čtenáře tak čeká dvojnásobná porce dobrodružství, což je rozhodně dobrá zpráva.

Smrt je pro většinu lidí vskutku stresující situace.

Pokud se vám Lucie Lukačovičová trefila do noty v předchozích knihách, je pro vás Chrám Azylu rozhodně povinnou četbou. Kromě známých hrdinů se potkáte i s novými postavami, které v jednom případě rozhodně překvapí svojí skutečnou podstatou. Osobně mne pak překvapila i „čilost“ záhrobního vietnamského života, mít předky pohřbené takřka za zápražím domu, může totiž přinést spoustu setkání nadpřirozeného druhu. Jako čtenář bych ale ocenil fonetický přepis některých místních výrazů, možná jako poznámku pod čarou. Třeba o jméno mistra, jež nemohu přepsat, mi vždycky trochu zakoply oči. Ale to je jen malinká výtka, která je vyvážená spoustou květnatých opisů a přirovnání, která můžete v knize najít. Přidaná hodnota knihy pak tkví pro zvídavé čtenáře v tom, že mnoho věcí si mohou následně dohledat a poučit se, zjistil jsem tak například, co je Dukkha a jaké jsou čtyři ušlechtilé pravdy budhistického učení. U mne tak převládla po dočtení knihy spokojenost a už se docela těším, kam své hrdiny autorka vyšle příště.

Hodnocení: 70 %

Anotace:

Samostatný román ze světa Azylu

Benedikt je samotář, který se s loveckou organizací Azyl nerozešel v dobrém. Ale když je v sázce život jeho bratra, je připravený zatnout zuby a spolupracovat s kýmkoliv, jen aby našel lék. Sourozenci se vydávají do tajemného Vietnamu, kde ve stínu džungle číhají neznámé nestvůry.

Informace:

Vydáno: 2024, Epocha
1. vydání originálu: 2024
Počet stran: 320
Jazyk vydání: český
Edice: Pevnost (123.)
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-278-0186-2

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz