Hlavní obsah
Knihy a literatura

Marie Domská: Skryté ultimátum

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obálka: Petr Štich, se souhlasem Host Brno

Křehký mír mezi dvěma zcela odlišnými civilizacemi se ocitl v ohrožení.

Článek

Marie Domská
Skryté ultimátum
Kchrat II.
Host 2024

Jako fanatický nečtenář anotací kvituji s povděkem, že Skryté ultimátum žádnou anotaci na zadní straně obálky nemá. Tím se stává trochu zvláštním úkazem na našem knižním trhu. Rozhodl jsem se tak, že i tuto recenzi pojmu tak trochu zvláštně a využiju na sto procent, co kniha na zadní straně má.

Kniha bez obtíží ustojí mezinárodní srovnání. Je skvělé, že v Česku vzniká sci-fi cyklus obdobných kvalit, a ještě lepší je u toho být od samého počátku. — Pevnost

Tak musím uznat, že mezinárodní srovnání úplně nemám, protože čtu takřka pouze domácí autory, ale rozhodně je pravda, že být u toho od samotného začátku je rozhodně lepší. Ono, být u toho třeba od prostředka nebo konce bych úplně nedoporučoval.

Postavy a vztahy lidí a šatchranů působí tak autenticky, až to děsí. — Děti noci

Tady uhodily Děti noci příslovečný hřebík na stejně příslovečnou hlavičku. Vztahy mezi lidmi a jejich šatchranským spojencem autenticitou přímo hýří. V knize nenajdete jediný dialog, který by působil nevěrohodně nebo nepatřičně. Autorka skvěle dokázala vystihnout lidskou povahu, politické pozadí celé mise i možné strachy a očekávání, které mají lidé i šatchrané.

Kchrat je návrat ke kořenům dobrodružného sci-fi v nejlepších tradicích zlatého věku žánru. Marie Domská rozehrává velkolepou mezihvězdnou ságu, která je ale umně ukotvena ve velice osobním a lidském příběhu. — Jan Kotouč, autor série Centrální impérium

To, že Kchrat bude velkolepá mezihvězdná sága, o tom žádná. Jen bych poupravil, že je ukotvena ve velice osobním a šatchranském příběhu.

V cyklu Kchrat a jeho prvním dílu Nejasné hranice se Marie Domská vydává zkoumat nejen hluboký vesmír, neznámé civilizace a jejich rozdílné kultury. Stejně jako ti nejlepší autoři sci-fi nemilosrdně odhaluje podstatu lidství a ukazuje nejistoty, které člověka trápí při setkání s neznámem. — Jiří Štěpán, Host

Druhé souvětí tesat do kamene. Setkání s neznámem je zde umocněno tím, jak Kchrat vypadá. Zkuste si jen představit, že při skutečném setkání třetího druhu začne z rampy vesmírné lodi sestupovat kříženec vetřelce a predátora. Přítomní lidičkové by asi také úplně neskákali nadšením. Ale navážno, tahle nejistota a z ní pramenící strach je podávána také velmi uvěřitelně.

Foto: Obálka: Petr Štich, se souhlasem Host Brno

Skryté ultimátum

A teď bych napsal něco i za sebe. Pokud měl někdo strach, zda dokáže Marie Domská kvalitou navázat na Nejasné hranice, byla jeho obava naprosto lichá. Skryté ultimátum totiž skvěle doplňuje další dílky do skládačky mezirasového konfliktu, jehož historie je stará dvanáct století. V jedné chvíli nechává autorka nahlédnout čtenáře i na jeho druhou stranu a čtenář tak má náhle náskok před všemi zúčastněnými a může jen se zatajeným dechem sledovat, jak a zda vůbec se k relevantním informacím dostanou i její hrdinové. A jak se k nim nakonec postaví. Sledovat tenhle střet staletí budovaného dogmatu a nových informací je hodně zajímavé.

Knize rozhodně pomáhá, že její děj neplyne čistě lineárně, ale autorka se vrací časem zpět, aby ozřejmila nebo prohloubila povědomí o některých situacích. Zároveň tak nenásilně čtenáři připomíná důležité momenty z předchozí knihy.

Jan Kotouč zmiňuje, Marie Domská rozehrává velkolepou mezihvězdnou ságu a s tím se nedá než souhlasit. Ale ačkoli se děj odehrává na pozadí staletí trvajícího mezirasového konfliktu a o akční scény není nouze, to hlavní se odehrává v rámci dialogů. Je až neuvěřitelné, jak autorka dokáže vyvolat napětí během rozhovoru mezi Kchratem a některým z jeho lidských společníků. Možná mi chybí větší rozhled v rámci space opery, ale skoro to vypadá, že si Marie Domská vytvořila její vlastní podkategorii. Možná by se dala nazvat jako konverzační space opera, kde každý rozhovor, každá přednesená informace má svoji cenu a nikdy se nejedná o plané tlachání. Zkrátka diplomacie, politika a intriky na té nejvyšší úrovni. Navíc uzavřené kapitolou, která je hodně silná.

V recenzi knihy Nejasné hranice jsem v závěru zadoufal, že už na podzim se cyklus Kchrat posune zase o kousíček dál. A to se beze zbytku povedlo.

Ale abych jen nechválil. Na straně 305 chybí čárka v souvětí. 😊

Hodnocení: 90%

Anotace (přeci jen se našla):

Křehký mír mezi dvěma zcela odlišnými civilizacemi se ocitl v ohrožení.

Mimozemský voják Kchrat a elitní skupina lidských důstojníků, kteří s ním mají zahájit speciální výcvik, se přesouvají na vesmírnou loď. Ta je má odvézt na hranice mezi vesmírným územím lidí a šatchranů, kde by měla vzniknout první mezirasová základna.

Po bouřlivých událostech na Ethernalu a Diamondu by všechno konečně mohlo probíhat naprosto ideálně, to by se ovšem na loď nesměl vetřít černý pasažér. Navíc má v držení záznamy, které by žádný šatchranský voják nikdy neměl vidět.

Co všechno stojí v pozadí prvního kontaktu s lidmi? A ví o tom vůbec šatchranská královna?

Informace:

Vydáno: 2024, Host Brno
1. vydání originálu: 2024
Počet stran: 493
Obálka: Petr Štich
Jazyk vydání: český
Forma: kniha
ISBN: 978-80-275-2147-0

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz