Hlavní obsah
Knihy a literatura

Rakev - zoufalí lidé udělají i ty nejzoufaleší věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Březina, se souhlasem Nemeton

Co všechno je člověk schopen obětovat, aby mohl znovu chodit? Jak daleko dokáže zajít ve svém zoufalství? Hrdina novely Rakev zajde opravdu hodně daleko.

Článek

Aleš Pitzmos, Rakev, Nemeton 2023

Proberete se připoutaný ke stolu, takřka bez možnosti pohybu, ostré světlo vás bodá do očí. O něco později ležíte na podlaze, s kovovou pachutí krve ústech a na sobě máte exoskelet. Něco je hodně špatně. Alespoň si vzpomenete na své jméno. Takhle začíná svůj příběh Nathaniel Reed.

Už obálka napovídá, že to bude, jak se hezky česky říká, hard sci-fi. A také že ano. Před přídí lodi Beacon se tyčí Miranda. Být to „děvče“ známé díky sexu ve městě, byla by to spíš psychedelická sci-fi. Tahle Miranda je ale o nějakou tu tunu těžší a je to jedna z oběžnic Uranu. A nezkušená posádka, která se plně spoléhá na kvantový počítač jen zděšeně zírá, jak se jí do cesty staví útes Verona Rupes. Díky tomu, že na palubě je náš hrdina, jedná se sice o zajímavé entrée, ale tahle bóje svého cíle dosáhne. A Nathaniel Reed se po nezbytné vstupní proceduře může „těšit“ na tři sta šedesát pět dní služby, na jejímž konci bude vysněná operace a tělo schopné pohybu bez pomoci exoskeletu. Stačí jen vydržet, nezbláznit se a nachytat co nejvíc pršících diamantů.

Novela, o sto dvanácti stranách, ve které sice její hrdinové nevytáhnou paty z naší Sluneční soustavy, je i tak skvělé vesmírné dobrodružství. Aleš Pitzmos na poměrně malém prostoru představí zajímavé společenství, kde kromě pravých lidí hrají svojí roli i kyborgové a neohumani. Zdánlivě dokonalou společnost ale trápí ekoteroristé, a právě po jejich útoku se hrdina novely ocitne tam, kde ho pozná čtenář. Nejprve v exoskeletu a později v kapsli na těžbu diamantů.

Foto: Michal Březina, se souhlasem Nemeton

Rakev

Jenže je tu také korporát a jeho kšeftaření s lidským zdravím. Na první pohled je to sice dokonalé, ale na pohled druhý už je ta tráva moc zelená, a to nebe moc modré. A sluncem je to místy zalité až až. Jenže touha po zdravém těle a naděje, že se to může stát, je zkrátka hodně silná.

Jméno autora je pro mne spojené hlavně s časopisem XB-1, kde se jeho povídky, a dobré povídky objevují. A tak, když jsem začal hledat nějakou tu elektronickou četbu do své čtečky, u jeho povídky Singularita, a právě téhle novely, jsem nezaváhal. A dobře jsem udělal. Rakev je přesně tím příběhem, kdy zdánlivě dokonalý svět má své velké „ale“ a autor odhalování jeho pozadí dávkuje s přiměřenou intenzitou. A navíc je jeho rozsah ještě úměrný tomu, aby jeho závěr dokázala orámovat přirozená pointa. Takže pokud rádi hard sci-fi, ve formátu, který byl před desetiletím sci-fi pro spoustu lidí, tak je Rakev tou pravou volbou i pro vás, protože tohle scífko se opravdu čte jedna radost.

Hodnocení: 90%

Anotace:

Sklonek jednadvacátého století. Úkolem Nathaniela Reeda je těžit diamanty v drtivých hlubinách planety Uran. Jedinou jeho společností je tajemná Miranda, která se s ním spojuje z jiného těžebního modulu. Jednoho dne se však odmlčí. A zděšený Nathaniel se dozvídá, že nejspíš nikdy neexistovala, že si ji vytvořila jen jeho unavená mysl. Ale je to pravda? Co je skutečnost? Co jen jeho představa? A co se skrývá pod tajemnou Bariérou, pod níž se nesmí sestupovat?

Informace:

Vydáno: ekniha 2023 , NEMETON (Aleš Pitzmos)
Formáty: EPUB, MOBI, PDF
Počet stran: 112
Jazyk vydání: český
Edice: EXPLORER , RIGEL (2.)
Autor obálky: Michal Březina
Formát: ekniha
ISBN: 978-80-908700-7-9, 978-80-908700-8-6

Domovská stránka: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz