Hlavní obsah
Knihy a literatura

S magickým realismem na neVěčné časy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Valková, se souhlasem canc.cz

Ponořte se do světa romantiky a magie. Osm příběhů o druhých šancích, které vám ukáží, kde všude je možné najít svou spřízněnou duši, pravou lásku nebo sílu začít znovu.

Článek

Na neVěčné časy (O druhých šancích s kapkou magie)
Sbírka povídek
Canc 2024

Čas od času se mi stane, že jsem osloven ze strany vydavatelství nebo autora, jestli si nechci přečíst a zrecenzovat jeho knihu, což je i případ právě téhle. V těchto výjimečných chvílích si říkám, že to asi nedělám až tak špatně – to recenzování. Trocha té sebechvály není někdy na škodu, že? Ale pojďme se podívat na zoubky samotné knize, některé jsou totiž pěkně ostré.

Pokud jste knihu už někde na netu zahlédli, nejspíš vás zaujala její obálka. V reálu je ale ještě hezčí než zprostředkovaně přes monitor. A titulní ilustraci nemá jen jednu ale rovnou dvě. Kniha je totiž oboustranná a je jen na vás z jaké strany se do čtení pustíte. A ono rozdělení má svůj smyl. Pokud otevřete knihu z té klasické strany, čekají na vás povídky romantičtější, než jsou ty, které se skrývají za postavou kostlivce. Tyhle povídky se totiž nebojí i nějaké té krve a temnoty.

Ať už ale knihu otevřete z jakékoli strany, vždy na vás čeká výborná otevírací povídka, která rozhodně naladí na další čtení zbylých tří povídek z té či oné strany. Jednoduchým výpočtem tak zjistíme, že na čtenáře čeká osm příběhů, jejichž autorkami jsou výlučně ženy a mužské jméno nenajdete ani v tiráži. Dá se tak říci, že jde o čistě ženskou knihu. Už teď ale můžu s klidem prozradit, že do čtení se může pustit i druhé pohlaví.

Původně jsem se chtěl zastavit u každé povídky zvlášť, ale díky tomu, že některé nejsou příliš dlouhé a nerad bych prozrazoval o jejich dějí víc, než je nutné, pokusím se knihu shrnout jako celek.

Foto: Zuzana Valková, se souhlasem canc.cz

Na neVěčné časy

Vynechám i takovou tu klišovitou úvahu, která se často objevuje v recenzích povídkových sbírek, že díky různým autorům jsou některé povídky lepší, jiné horší. Protože v případě téhle sbírky to neplatí. Nenajdete tu jedinou slabou povídku, nenajdete žádnou, která by nudila svým příběhem, nebo byla kopií již stokrát omletého příběhu. Pokud povídky něco literárně spojuje, tak je to originalita námětu. Jen namátkou: svět, kde po svatbě získáte nejlepší talent svého protějšku, příběh ze společnosti, kde můžete zaslechnout hlas své spřízněné duše, nebo povídka o démonovi, který v ženském těle odesílá duše do pekla dost krvavým způsobem. Jeden námět lepší než druhý. Dalším spojujícím prvkem je pak i celkem pochopitelně podtitul knihy O druhých šancích s kapkou magie.

Co se týká stylu vyprávění jednotlivých autorek, zde rozdíly rozhodně najdete. A to je určitě další plus. Osm jmen, osm trochu rozdílných stylů a pokaždé trefa do černého. Když už to v jednom případě na mě bylo trochu moc „holčičí“, zachránila příběh v mých očích kočičí magie. A tam, kde text volal možná ještě po troše přebroušení, přišla dokonalá pointa, kdy dotyk nepřinesl očekávanou smrt.

Až na jediné pro mne bylo zbylých sedm jmen velkou neznámou. Ale je vidět, že každá jednotlivá autorka se ke svému příběhu postavila čelem a stránkám knihy předala precizně vytvořený příběh. Takže si myslím, že i k dalším jménům se někdy v budoucnu vrátím. Ale superlativů bylo dost – aby nám nakonec děvčata trochu nezpychla. Nejspíš jenom já si všimnu i pár maličkostí, které by se daly napsat jinak a lépe. Ale jsou to opravdu jen odpustitelné detaily. Knihu bych tak s klidným srdcem rozhodně doporučil všem romantickým duším, které se nebojí trocha té temné strany. Já osobně jsem za tuhle zkušenost velmi rád.

Hodnocení: 90%

Anotace ze stránek knihy:

Ponořte se do světa romantiky a magie. Osm příběhů o druhých šancích, které vám ukáží, kde všude je možné najít svou spřízněnou duši, pravou lásku nebo sílu začít znovu. Poznejte magický realismus, který si ve světě získal tisíce srdcí a v této jedinečné sbírce máte možnost se s ním seznámit i vy.

Seznam povídek:

Karma (Martina Holešinská)
Kdo neumí milovat (Marie Domská)
Maso a květina (Rosana Zvelebilová)
Na stopě minulosti (Júlia Matulová)
Největší talent (Štěpánka Horáková)
Pět otázek (Tereza Kadečková)
Polibek smrti (Leandra Sold)
Tvůj hlas (Rina Vevesi)

Informace:

Vydal: Canc 2024
Autorky
: Štěpánka Horáková, Rina Vevesi, Martina Holešinská, Júlia Matulová, Marie Domská, Tereza Kadečková, Rosana Zvelebilová, Leandra Sold
Obálka: Zuzana Valková
Iilustrace: Jana Kvičerová
Žánr: Romantický, magický realismus
Počet stran: 156

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz