Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde leží zlatý Slavkovský poklad

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

kdo najde Zlatý slavkovský poklad ?

2. 12. 1805 došlo u Slavkova k „bitvě tří císařů“, ve které se střetla vojska Francie, Rakouska a Ruska. Při ní došlo ke ztracení několika sudů stříbra a zlata, tzv. zlatého slavkovského pokladu.

Článek

Bitva podle zápisů v pamětních knihách tamějších far skýtala obraz posledního soudu. Vítězství u Austerlitzu pokládal Napoleon za jedno ze svých nejslavnějších, a tak není divu, že až do konce svého života vzpomínal na „východ Slavkovského slunce“, které mu ozářilo cestu k jeho vítězství.

Průběh samotné bitvy je dobře zdokumentován, avšak jednou z věcí, které s ní bezprostředně souvisí, věcí doposud nevysvětlenou a tajemnou, je záhada „ztraceného slavkovského pokladu“.

Nebylo ještě ani poledne, když Pratecká výšina, nejdůležitější místo bitvy, byla v rukou Francouzů.

Vojska spojenců, tedy Rakouska a Ruska, byla pronásledována příslušníky Velké armády a zděšeně prchala na severovýchod k Slavkovu. Je až s podivem, jak v tomto zmatku mohli příslušníci Preobraženského pluku najít několik hodin k zakopání armádního žoldu, který byl tvořen šesti sudy zlata a stejným množstvím sudů se stříbrem.

Aby se naložené sudy brzy nestaly kořistí nepřítele, rozhodl gardový důstojník Udom o jejich zakopání a uložil padesáti mužům pluku, aby tak neprodleně učinili, a to v prostoru mezi třemi moravskými obcemi, nalézajícími se v centru válečného pole, na místo u břehu říčky, z něhož bylo možno dojít do každé z uvedených obcí asi za půl hodiny“.

Tomuto místu byl tedy svěřen na moravské půdě náklad ruských a rakouských zlaťáků, a každý sud byl zakopán do jámy hluboké několik metrů. Tak o tom před úřady vypověděl člen pluku a účastník zakopávání pokladu Josef Andrcovskij, který rok po bitvě přišel tajně na Moravu, aby zde poklad hledal.

Říká se ale, že ve skutečnosti žádný svědek zakopávání pokladu tehdy nepřežil, protože ti co jej zakopávali, byli postříleni druhou četou na jiném místě, aby už nikdy nepromluvili..

Zdá se, že je nemožné, aby s tak přesným popisem místa uložení pokladu a s možnostmi, které nabízí dnešní technika, byl slavkovský poklad navždy ztracen.

Ačkoliv se v popsané oblasti nalézá mnoho menších říček a potoků (Říčka, Roketnice, Tvaroženský potok, Pracký potok, Romza, Rakovec, Vážanský potok a Litava), s ohledem na “ půl hodiny chůze" vyhovuje popisu pouze jedno jediné místo.

Otázkou ale je, zda ho hledat, a zda by přinesl svému objeviteli štěstí. Přeci jen, peníze byly určeny vojákům, a ne lidem s novodobou hledací technikou.

Patřily vojákům, z nichž mnozí padli v boji. A tak by měl asi zůstat s nimi navždy pohřben v moravské půdě

Zdroj: vlastní autorský článek (https://mojebrno.jecool.net/inka–brno-dalsi-zajimavosti-bitva-tri-cisaru-1805.html)

a http://pokladypodnami.cz/498/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz