Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kvíz: Co víš o rybaření?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Rybaření je záliba i sport spočívající v lovu ryb na udici. Vyzkoušej, co o něm víš.

Staré čínské přísloví říká, že „Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život“.

Článek

A široce rozšířené rčení zase tvrdí, že „rybáři jsou věčně mladí, protože čas strávený na rybách se do délky lidského života nezapočítává“.

Víte, že ryby pomocí udic s háčky chytali již starověcí Číňané, Egypťané, Řekové a nebo Římané? Na našem území byli lovci ryb prokazatelně již v době paleolitu, tedy v období 40 000 až 10 000 před Kristem. Nejdříve používali jen zbraně bodné, tedy oštěpy a šípy a to i na lov ryb. Později se naučili z kostí vyrábět háčky a tak začalo první seriózní chytání ryb na nástrahu.

Také z dob Velké Moravy jsou dochovány nálezy rybářských sítí a vrše, což dokládá tehdejší masový lov ryb. A dokazuje, že ryby byly poměrně významnou složkou tehdejší potravy.

Při vybírání té správné odpovědi 5× Petrův zdar! Nebo Pavlův? Či Jonášův?

Anketa

Chodíte na ryby?
ano, často
33,3 %
ano, občas
33,3 %
ne, ale rád bych
11,1 %
ne, nikdy mne to nelákalo
22,3 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz