Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Poznáš autory české klasiky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: anaterate / PIXABAY.COM / Public domain

Šíře slovní zásoby bezprostředně souvisí se čtením knih. S malou zásobou slov se vyjadřujeme obtížněji a naši posluchači nás hodnotí o poznání hůře

Člověk čte převážně v mládí. Jak stárne, jako by bylo na čtení knih čím dál méně času. Co naplat, s přibývajícími léty se zhoršuje i zrak, a četba může unavovat. Poznáš autory české klasiky?

Článek

Vynález knihtisku je považován za jednu z nejvýznamnějších událostí moderní historie. Tvůrcem nové technologie tisku, zvané knihtisk, byl Johannes Gensfleisch, řečený Gutenberg - celým jménem Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (1397/1400-1468) - německý tiskař a nakladatel.

V roce 1468 vyšla první česká kniha tištěná knihtiskem – Kronika trojánská. Byla tištěná v Plzni neznámým knihtiskařem s použitím písma česká bastarda.

V Česku vyjde ročně přes patnáct tisíc knih, jako bestseller se v Česku označuje kniha, které se prodalo více než deset tisíc kusů. S mírnou nadsázkou se tedy o autorovi, jehož článek dosáhne zde na medium.seznam.cz alespoň 10 000 shlédnutí, dá říci, že se mu podařilo napsat takový malý bestseller.

A perlička na závěr: víš, kolik knih se vyrobí z jednoho stromu? Prý se z něj získá průměrně 60 kg papíru. Protože průměrná váha knihy o 400 stránkách je okolo 600 g, z 1 stromu je možné vyrobit cca 100 ks knih. Na jeden český bestseller tedy padne nejméně 100 stromů. Elektronicky vydávané knihy tak výrazně mohou šetřit naše lesy.

Spustit znalostní kvíz „Autoři české klasiky“

Anketa

Kolik knih přečteš ročně?
žádnou
9,2 %
jednu až tři
18,8 %
čtyři až devět
17,3 %
deset a víc
54,7 %
Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Anketa

Čtete elektronické knihy?
ne
72,1 %
ano, často
12,9 %
ano, občas
15 %
Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Zdroje:

WIKISOFIA.CZ https://wikisofia.cz/wiki/Johannes_Gutenberg

WIKIPEDIE.CZ https://cs.wikipedia.org/wiki/Kronika_troj%C3%A1nsk%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz