Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kvíz: Víte, na kterých řekách najdete těchto 10 jezů zabijáků?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miaow Miaow /WIKIMEDIA /COMMON - public domain

jez na řece Ohři v Doksanech

Jez je zařízení na vodním toku na způsob hráze, přes které přepadá zvednutá voda. Za povodní představují pro vodáky a plavce smrtelné nebezpečí.

Článek

U většiny nebezpečných jezů lze jen těžko odhadnout, při jakém vodním stavu z nich nelze vlastními silami vyplavat. Proto u všech nebezpečných jezů dodržujte tato tři hlavní pravidla:

  • Nekoupejte se pod jezem!
  • Neskákejte do jezu kvůli záchraně osob, zvířat nebo materiálu!
  • Nenajíždějte lodí shora blízko ke koruně ani se zespodu nepřibližujte k vývaru!

Nebezpečný ale může být i vstup do vody nad jezem. Je to několik let, co se zbytečně utopili dva lidé na řece Dyji na jezu pod obcí Bulhary na Břeclavsku. Jak k tomu došlo.

Jednomu rybáři spadl do říčního proudu nad jezem prut, který zřejmě stáhla větší ryba nebo kus dřeva, plavajícího pod hladinou. Rybář bezhlavě skočil do řeky, a ani po několika desítkách vteřin se už nevynořil. Když to viděli ostatní rybáři, jeden z nich, údajně sportovní potápěč, za ním skočil, aby jeho tělo vylovil z vody. Bohužel, zemřel i on. Některé jezy jsou totiž stavěny tak, že odtok vody je půl metru - metr - pod hladinou. Silný tah vody přitáhne tělo k česlům, a už ho nepustí.

Víte, proč jsou hlavně místa pod jezy tak nebezpečná? Vodáci to zpravidla dobře vědí - zpěněná, vzduchem prosycená voda, nemá vztlak, a nedá se v ní plavat. Nejde tedy jen o sílu proudu a vodní válec pod jezem, ale především o „bílou vodu“, která nenadnáší. V takové se lze, pokud vaše nohy podrazí silný proud, dokonce utopit, přestože voda je pouze do výše vašeho pasu.

Platí jedna univerzální pravda: pokud se voda vrací zpět pod jez a plynule neodtéká, něco je špatně. Na takovou vodu se rozhodně nepouštějte, hrozí smrtelné nebezpečí!

Zdaleka nejnebezpečnějším jezem u nás je jez Pilař. Nachází se poblíž obce Majdalena (video) Na tomto jezu se utopilo již 40 lidí, spoustu těl se nikdy nepodařilo nalézt.

Druhým nejnebezpečnějším jezem je jez Tuhnice (video). Pokud se na vodě řídíte jen svým instinktem, představujete ideální oběť. Jez je vysoký necelý metr (0,8 metru) a na první pohled pod ním není vidět žádný válec. Podcenění síly vodního válce stálo život už dvacítku lidí.

A do třetice, dalším smrtelným jezem je Radošov. I na něm skončila řada lidských životů. Pod jezem se tvoří dlouhý vývar, ze kterého se bez pomoci prakticky nedá uniknout.

Můžete se ještě podívat na partu amatérů, kteří se málem utopili pod jezem v Brance při sjíždění Moravice v dubnu 2010. Video není určeno pro slabé povahy.

Tak pojďme už na otázky. Pokud získáte více než sedm správných odpovědí, máte velkou gratulaci.

Anketa

Jezdíte na vodu?
ano, často
0 %
ano, občas
0 %
ne, ale chystám se
0 %
ne, a na vodu nikdy!
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

WIKIPEDIE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz