Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malebné vinné sklepy v Čejči a líní Francouzi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

vinný sklep v areálu Pod búdama v Čejči

Naprosto neporušený původní vzhled vinných sklepů, který lze spatřit už jen na pár místech jižní Moravy. To je vinařský areál Pod Búdama.

Článek

První dochovaná zmínka o obci Čejč (leží asi 20 km severozápadně od Hodonína) pochází z roku 1222. Za husitských válek byla natolik poničena, že byla za středověku (roku 1459) dle tehdejších záznamů pustá.

Za novověku (rok 1769) nařídila císařovna Marie Terezie zorání obecních pastvin u Čejče a založení nové osady. Do ní byly povolány roku 1771 francouzské rodiny ke kolonizaci. Šlo převážně o obyvatele pocházející z Lotrinska a Franche-Comté, z kantonu Amancey a zejména z vesnice Deservillers. Proto lze ještě dnes ve vesnici nacházet zkomolená příjmení původních francouzských osadníků, jak např. Bíza, Donné, Šalé, Źálio a další. Obec dodnes udržuje přátelské vztahy s touto oblastí Francie.

Z roku 1771 pochází i pečeť městečka - vinařský nůž, radlice a bourbonská lilie francouzských obyvatel. K tomuto období je potřeba dodat, že soužití Francouzů a Moravanů nebylo vždy jednoduché. Francouzi nebyli tak pracovití jako Moravané, a přesto si dokázali u císařského dvora ve Vídni vymoci pro sebe mnoho výhod, což bylo zdrojem mnoha konfliktů a závisti. Dalším problémem byla jejich neochota naučit se místnímu jazyku.

Jednou z historických zajímavostí městečka je určitě pobyt mladého Tomáše G. Masaryka, který se zde učil kovářskému řemeslu. Na připomínku této události byla v roce 1920 na domě číslo 56 odhalena pamětní deska, druhá se symbolem kovářského řemesla je umístěna na budově někdejšího statku.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Areál Pod búdama - vinařský ruční lis

Ale nyní k samotným vinným sklepům. Bez přehánění, návštěvník se s tak neporušeným původním rázem vinařské ulice nikde jinde nesetká. Navíc každého okouzlí malby s vinařskou tématikou před vchody sklepů.

Takže až zase bude na podzim burčák, přijeďte se do Čejče podívat a trochu ho tady ochutnat.

Fotogalerie: foto

Anketa

Máte rádi burčák?
ano
79,5 %
ne
19,5 %
nevím co to je
1 %
Celkem hlasovalo 599 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz