Hlavní obsah
Cestování

Pravčická brána v Hřensku před ničivým požárem v roce 2022 ve fotografii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Pravčická brána, symbol Českého Švýcarska

Málokterý z návštěvníků Národního parku České Švýcarsko vynechá ve svém programu výstup k ojedinělému skalnímu útvaru pojmenovanému jako Pravčická brána

Článek

Pravčická brána, impozantní klenbovitá brána, která byla vymodelována erozními procesy z dříve jednolitého pískovcového bloku mořských usazenin, je součástí širšího skalního komplexu v jihozápadní části Národního parku České Švýcarsko. Nalezneme ji zhruba 3 km od obce Hřensko a 2 km od Mezní louky, což jsou také dva výchozí body k túře.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Hřensko, soutok Kamenice a Labe

Brána je tvořena kvádrovými pískovci křídového stáří, a vznikla postupným zvětráváním méně odolného pískovce a slepence ve spodní části hřbítku vystupujícího šikmo od hlavní masy Křídelních stěn. Pravčická brána a její okolí je krajinou, kterou označujeme jako lesoskalní. Díky tomu je zde druhové složení dřevin o hodně pestřejší, než v obyčejném lese. Respektive byla – v roce 2022 krajinu poničil obrovský požár, ze kterého se teď postupně vzpamatovává.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Přístupová cesta k Pravčické bráně (červeně značená turistická cesta)

Lesní požár v Českosaském Švýcarsku vypukl v sobotu 23. července 2022 během velké vlny veder a postupně zasáhl více než 1600 ha plochy parku. V největším nasazení ho hasilo devět vrtulníků, pět letadel a dohromady asi 700 osob.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Pískovcové stěny Národního parku České Švýcarsko

Do svahu přímo vedle brány je zasazen zámeček Sokolí hnízdo, sloužící nyní jako restaurace, hotel a jako muzeum národního parku. Zámeček navštívilo mnoho známých osobnosti, mj. Hans Christian Andersen, výletníci se ale zpravidla občerstvují na nevelké plošině přímo pod Pravčickou bránou.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

zámeček Sokolí hnízdo

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Pravčická brána, symbol Českého Švýcarska

Pravčická brána s rozpětím 26,5 m a výškou 16 m je největší pískovcovou přirozenou skalní bránou v Evropě. Je zarážejícím faktem, že takový přírodní skvost nepatří státu, že není veřejným majetkem, ale že pozemky pod Pravčickou bránou vlastní advokát a podnikatel Alexej Krenke, zmiňovaný jako občan Ruské federace. Odkoupil je už v roce 1999 od Lesů České republiky a soukromého majitele.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Pravčickou bránu ještě obklopuje lesní porost

Pravčická brána se v roce 2009 dostala do užšího kola ankety New7Wonders o sedm přírodních divů světa, když postoupila mezi 71 semifinalistů. Do užšího výběru 28 finalistů se sice již neprobojovala, ale pokud se k ní jednou vypravíte, vězte, že se díváte na jednu ze stovky největších přírodních pozoruhodností na světě.

Pokud vás tématika skalních bran a oblouků zaujala, můžete se podívat na další přírodní pozoruhodnosti:

Anketa

Navštívili jste Pravčickou bránu?
ano, několikrát
0 %
ano, jednou
50 %
ne, ale chystám se
50 %
ne, ani se nechystám
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

WIKIPEDIE

NP České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko - Pravčická brána

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz