Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slezte z té sochy! A proč? 25. září to bude sedm let, co zemřel Jan Tříska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Birgit Böllinger / PIXABAY.COM / Public domain

25. září to bude sedm let, co herec Jan Tříska podlehl zraněním, která si o dva dny dříve přivodil při nešťastném pádu z Karlova mostu do Vltavy

Tragickou smrt charismatického česko-amerického herce Jana Třísky, doprovázely spekulace, zda šlo o nešťastnou náhodu, anebo plánovanou sebevraždu. Policie sebevraždu vyloučila.

Článek

Krátce si připomeňme zásadní životní okamžiky tohoto výjimečného herce.

Ve své době, po vystudování DAMU, se Jan Tříska, přezdívaný jako „český Marlon Brando“, stal v šedesátých letech minulého století nejmladším členem činohry Národního divadla v Praze. Hrál v mnoha divadelních a filmových rolích. Starší diváci ho mohli často vídat na televizních obrazovkách, ať už v pohádkách pro děti, a nebo pohádkách pro dospělé - například v seriálu „Třicet případů majora Zemana“.

Jeho podpora československého disentu (zde se seznámil s Václavem Havlem), a šíření myšlenek Charty 77, časem vyústily v myšlenku emigrovat na „Západ“. V roce 1977 tedy opustil republiku a emigroval do Kanady, ze které později odešel pracovat do USA.

Přestože po Sametové revoluci zůstal v emigraci (usadil se v Los Angeles), občas se vrátil do rodné země, aby si zahrál v několika úžasných filmech. Za všechny bych připomněl zejména Svěrákovu „Obecnou školu“ a nebo Trojanův film „Želary“; oba byly nominovány na pověstnou sošku Oscara.

Foto: Croes, Rob C / WIKIMEDIA COMMONS / Public domain

národem milovaný herec Jan Tříska byl kamarádem Václava Havla

23. září 2017 se Jan Tříska vážně zranil při pádu z Karlova mostu v místech, kde stojí socha sv. Václava a Zikmunda. Krátce před touto tragickou událostí byl herec viděn jak sedí na kamenném zábradlí mostu a později jak se pokouší vystoupit na sokl sousoší sv. Václava. Byl přitom 2× varován, že se dopouští pro sebe nebezpečného jednání; poprvé byl osloven neznámou kolemjdoucí ženou, podruhé členem ochranky Karlova mostu.

Mezi ochrankou a slavným hercem došlo ke krátkému dialogu: „Vážený pane, slezte ze sochy dolů.“ „Proč?“ „Protože to je národní kulturní památka, na sochy se neleze.“ Herec se omluvil a z místa odešel.

Za pár dalších minut už byly slyšet houkačky sanitek. Národem milovaný Jan Tříska se zřítil z mostu do řeky a několik desítek centimetrů vody v říčním korytu nemohlo dokázat zmírnit strašlivé následky nechtěného pádu.

Stalo se to jen dva dny před plánovaným začátkem natáčení filmu Jiřího Mádla „Na střeše“, ve kterém měl hrát hlavní roli; tu nakonec převzal herec Alois Švehlík.

Jan Tříska zemřel ve svých nedožitých osmdesáti letech.

Zdroje:

YOUTUBE.COM, nečekaná úmrtí https://www.youtube.com/watch?v=-XY2N4PFFKA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz