Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: zámek Lednice, perla jižní Moravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Zámek Lednice býval letním sídlem šlechtického rodu Lichtenštejnů, kteří tu byli cca 700 let

Zámek stavebním slohem ztělesňuje vrcholný romantismus na území našeho státu. Právem se mu přezdívá Perla jižní Moravy

Článek

Lednický zámek se nachází v obci Lednice 14 km východně od Mikulova (MAPY.CZ). Rod Lichtenštejnů ho využíval pouze jako své letní sídlo.

Přilehlý areál je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě a možná i na světě.

Původně renezanční zámek z 16. století byl v 17. století barokizován slavnou dvojící architektů Domenica Martinelliho a Jana Bernarda Fischera z Erlachu. (Pozn: Jan Fischer se podílel na úpravách zámku ve Slavkově, Vranově nad Dyjí, jeho dílem je i známá kašna Parnas na Zelném trhu v Brně, a účastnil se mnoha dalších projektů na Moravě i v Čechách).

Dnešní podobu imitující tudorovskou gotiku dostal zámek v 19. století. Z té doby pochází i zámecký park, osázený vzácnými dřevinami, na kterém je zbudováno několik romantických rybníků. 3D mapa

Na místě zámku bývala již počátkem 13. stol. gotická tvrz, která patřila rakouskému šlechtickému rodu Sirotků. (viz. odkaz na Sirotčí hrádek na Pálavě) Tu Sirotkům propůjčil český král Václav I.

Od roku 1322 lednické panství přechází do rukou Lichtenštejnů, kteří byli zadobře s Habsburky. Rodovým majetkem se stává Lednice až roku 1601 a dědí ji Karel I (za císaře Rudolfa II. moravský hejtman), který se po bitvě na Bílé hoře (1620) stává českým místokrálem.

Rod se po záboru majetku po popravených českých pánech na Staroměstském náměstí v Praze r. 1621 velmi obohacuje (vykonání popravy řídil přímo Karel I., jako královský místodržící), a vlastní rozsáhlý majetek po celé Moravě.

O tento majetek projevují potomci Lichtenštejnů dodnes značný zájem, a jsou pravidelnými hosty jak v Lednici, tak ve Vranově u Brna, kde mají rozsáhlou rodinnou hrobku, ve které leží na 50 pochovaných knížat.

Česko nemá v Lichtenštejnsku své diplomatické zastoupení, prý z důvodu, aby rodu znesnadnilo vznášet majetkové nároky; mezitím se však neudržovaná hrobka dostává do katastrofálního stavu. Ale to by bylo na úplně jiné pojednání, takže raději zpět k lednickému zámku…

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Lednický zámek, jeden z interiérů obložený vzácným dřevem

Přestože Lichtenštejnové drželi lednický zámek pouze jako letní sídlo (protože jejich hlavním rodovým sídlem byly po prodeji mikulovského panství od konce 16.století Valtice), návštěvník se tu na každém kroku setkává s bohatou výzdobou interiérů a krásou, která bere dech; a to ještě byla většina uměleckých děl odvezena při úprku Lichtenštejnů z tehdejšího Československa.

Lednické panství patřilo šlechtickému rodu Lichtenštejnů bezmála 700 let; roku 1945 přešla Lednice do majetku státu.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

v zámeckém parku můžete vylézt i na ochoz minaretu


V r.1997 byl areál zapsán na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Zámek Lednice je v seznamu Národních kulturních památek ČR a  je každoročně nejnavštěvovanějším zámkem naší republiky. Zámecký park na jaře - fotogalerie.

Anketa

Byli jste v lednickém zámku?
ano, jednou
50 %
ano, vícekrát
25 %
ne, ale chystám se
25 %
ne, neláká mne to
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz