Hlavní obsah
Sport

Preview derby #1/24: Klíčová fáze sezóny pro Slavii i Spartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preview před zápasem.

Článek

Už za pár chvil nás čeká další derby pražských S ve čtvrtfinále ligového poháru. Derby, které řekněme nemohlo přijít v „horší“ dobu. Oba kluby po skvělém výkonu v Evropské lize čeká vrcholné představení na mezinárodní scéně, alespoň co se věhlasu soupeřů týče. AC Milán a Liverpool. Dva evropské velkokluby, proti kterým jsou české celky velkými outsidery, ale které budou velkým lákadlem jak pro fanoušky, tak jistě pro hráče samotné. Navíc postup a možnost hrát o evropský titul? Asi nereálné, ale pořád něco, s čím se dá kalkulovat. Dále za čtyři dny ligové derby, kde se budou jistě srovnávat účty a mám takový pocit, že bude ještě o chlup zajímavější. Už jen z toho důvodu že to bude přímý boj o titul. Los mají oba celky více než těžký, tak se pojďme podívat na jejich šance tak jak je vidím já.

Slavia, která je posledních letech vládcem českého fotbalu jak po stránce kvality, tak v počtu vyhraných trofejí, je řekněme na ústupu. Totální fotbal je pryč a stále častěji můžeme vidět „totální zmar“ v dobývání branky soupeře a čirou neschopnost vymyslet něco víc než centry ze stran na nabíhající hráče. Slavia má pořád obrovskou sílu a snad i stále nejlepší kádr ligy. Ale nemá lídry a nemá „plán B“. Jednostranná taktika založena na rychlosti a běhání je dobrá v zápasech kdy s Vámi chce hrát soupeř fotbal a otevře Vám cestu k tomuto stylu hry. Pokud hraje ze zabezpečené obrany a čeká na šanci, nedokáže se Slavia často prosadit a celých 90 minut jen slepě buší do vrat soupeře… Proč to zmiňuji.? Protože bude strašně důležité s čím přijede do zápasu Sparta. Poslední derby byl boj, který neměl s fotbalem nic společného. To předtím prakticky rozhodlo o titulu pro Spartu, kdy Slavia byla ve všech ohledech lepší, ale Sparta skvělým taktickým výkonem dokázala i díky nesmyslnému zákroku Ogbua vyhrát. A pak tu byl opět pohár. Finále. Do kterého Sparta šla „otevřeně“ hrát fotbal a kde zjistila že takhle to „zatím“ nepůjde a prohrála 0:2. A i letos bych to viděl podobně. Byť posun Sparty je celkově daleko lepší, a hlavně hráči jako Krejčí, Haraslín či Birmančevič ukazují svou extratřídu a Spartu jasně táhnou, tak Slavia je v tom, co jí trenér Trpišovský neustále dokola ordinuje nejlepší v lize. Rychlý běhavý fotbal, kde oba dostanou prostor pro útočnou hru. Nebo zatažená obrana v podání Sparty a čekání na brejky a standartky? V prvním případě snažím na sešívané, v tom druhém na rudé. Aktuálně lépe vypadá Sparta, která na soupeře dokáže v podstatě zápas, co zápas v prvních minutách neskutečně vlítnout a je jí jedno, jestli hraje v Istanbulu nebo ve Zlíně. A navíc na rozdíl od Slavie, která potřebuje na jednu branku 20 standartek, umí proměňovat rohové kopy a další standartní situace. To je velká zbraň. Krejčí hlavičkující ve vápně po rohu, Haraslín z póza šestnáctky. Tohle Slavia nemá a neumí. Srandista Ševčík, co kope víc jak deset rohů, než nějaký přistane na té správné hlavě a nikdo kdo by dokázal vymést šibenici, prostě nemůžou konkurovat. Ale hraje se na Slavii, což je pro ni velké plus, a i to může rozhodnout. „Odveta“ potom zase na Letné, a i tady si myslím že bude domácí prostředí hrát prim. Bohužel. Snad jen euforie Slavie z postupu by mohla pomoci porazit Spartu dvakrát za sebou, ale upřímně? Moc tomu nevěřím.

Pokud bych si měl tipnout výsledek, tak bych se odvážil věřit Slavii a tipnout že zápas skončí 2:1 po prodloužení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám