Hlavní obsah
Názory a úvahy

Afrika letní čas nezná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

čas

Celá Afrika, vyjma Egypta, nezná posun času. Proč ji Evropa a Amerika nenásledovala?

Článek

S každým posunem času se otevře diskuze, jak by se to mělo zrušit a jak je to nezdravé. Jediné pozitivum vidím v tom, že jakmile poslední říjnovou neděli posunu ručičky, tak je to určitý milník a já vím, že končí letní čas. Stejně tak když posouvám ručičku poslední neděli v březnu, tak si můžu říct, nejenom že začíná letní čas, ale že je to určitá událost jako třeba Nový rok, a vlastně bych si mohl dávat i nějaká ta předsevzetí.

Zpět k Africe, tam všechny státy, vyjma Egypta, buď letní čas nikdy nezavedly a nebo od něho ustoupily. Původní myšlenka byla, že díky posunu času se ušetří elektrická energie, která by se spotřebovala na večerní svícení. Den je delší, ale zase ráno se rozednívá později. Pak jak se den prodlužuje, tak se budíme do světla.

V Československu byl každoroční čas zaveden v roce 1979. Předtím v různých letech byl zaváděn a opět rušen. Za první republiky zaveden nebyl. Evropská komise dala návrh na zrušení letního času s platností od roku 2019, ale pro neshodu státu, který čas vlastně chtějí jako ten trvalý, se změna neuskutečnila.

Co z toho plyne? Poučme se od Afriky a letní čas jednou provždy zrušme. Pomůžeme tak našemu biorytmu, ušetříme si zvýšený počet infarktů a zpožděné vlaky a nebo naopak vlaky, co přijedou o hodinu dříve.

Zdroj:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_%C4%8Das

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz