Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český Twitter? Máme!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří CB Benýšek

Twittmedium

Ještě pořád se hledá alternativa za Twitter pod vedením poblouzněného Elona Muska? Už ne? Jen pár lidí? Vrátí se ještě někdo k psaní Blogu? Otázek je mnoho, ale tak jednoduché odpovědět na ně není.

Článek

Twitter prý měl být otevřený prostor pro diskuzi, která má jasná pravidla. Od délky příspěvku po tajné algoritmy jejich zobrazování. První otřes přišel s Donaldem Trumpem, který této formě komunikace s veřejností úplně propadl a ovlivňoval svými názory mnoho svých podporovatelů. Celá jeho závislost na Twitteru bohužel skončila útokem na Kapitol. Twitter pak reagoval tím, že Trumpův účet zablokoval. Tady se ozval Elon Musk a řekl, že to je nedemokratické.

Nakonec to dapadlo tak, že Elon Musk po nebývalém divadle jménem kupuji, nekupuji a já to teda koupím, opravdu Twitter koupil. Jakmile bylo vše schváleno a Twitter se stal majetkem velkého pana Tesly, udály se Elonovy čistky a samotný Elon se stal ředitelem Twitteru. Mnoho lidí z jeho počínání cítilo velké rozpaky a začali hledat alternativy k Twitteru. Co jsem tak zaznamenal, tak nejvíce z toho profitovala síť Mastodon. Jenže se našly názory, že to prostě není ono. Přece jen Twitter je Twitter.

Elon Musk je svérázný chlapík, to je bezpochyby fakt. Ostatně jinak by nemohl vybudovat firmy jako Tesla a SpaceX, ale tady to vypadá, že každý génius má nějaké mouchy a Elon s Twitterem šplápl vedle. Rozprášit vedení společnosti a blokovat účty novinářů, které ho kritizovaly, není moc dobrá vizitka. Elon má rád úspěch a rád se s ním pochlubí na jeho síti:

Proč Twitter a ne starý blog? Lidstvo se vyvíjí, internet se vyvíjí, zkrátka všechno je v pohybu dopředu. Jasně, můžete si začít psát nějaký blogýsek, jenže on Vám ho nikdo moc nebude číst a navíc bude asi i moc dlouhý, protože tam nemáte žádné omezení znaků. Pak je problém jak se propojit s lidmi, jak to nasdílet. Přece jen obesílání známých s odkazem není ono. A navíc, oni Vám na to nemůžou reagovat a jsou zahlcení všemi těmi internety a sítěmi a ve skrytu duše si přejí žít život offline. Ne, přes blog cesta nevede. Mastodon? Ne, nemá to pořádnou komerci a jako opensource to je dost omezené. No a co hybrid? Seznam Médium, tadá. Famózní projekt, kdy se vše propojilo a dává to smysl. Systém diskuzí a účtů, možnost reagovat a diskutovat na blog, který ale je trochu něco jako tweet, i ta komerce tam je. Akorát to nevypadá jako Twitter. A to je správně, není to prachsprosté okopírování Twitteru, je to něco jako Twitter s přidanou hodnotou, kdy se každý může stát autorem článků, vtipným komentátorem aktuálního dění a celkově tvůrcem obsahu. A to je něco, co by mohlo fungovat. Lidé by mohli zase více tvořit hodnoty psaním, probouzet svoji fantazii a ne se omezovat jen na online konzumenty. Ať žije Médium a tvůrčí mysl!

Anketa

Mám již svůj článek na médium.seznam?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz