Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ježek v kleci je láhev mléka s ochranou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Možný obsah klece (ježek)

Že ježkem v kleci může být i něco jiného, nám ukazuje tento článek.

Článek

Tento nápad ukazuje pojem ježek v kleci z trochu jiného pohledu. Asi mnoho z nás zaznamenalo nevýhodu plastových lahví jako prostředku pro přepravu pitných tekutin. Plasty totiž uvolňují ftaláty a ty jsou údajně zdraví škodlivé, snadno dohledáte na internetu. Stačí zadat heslo plastové lahve a ftaláty, proto ani nebudu uvádět zdroje.

V reakci na tuto skutečnost se na trhu objevují láhve s označením „BPA free“. Čili jsou takového složení, že ftaláty údajně neobsahují. Teď k jádru věci. Celé je to o tom, že nejlepší vlastnosti pro uchování chuti a obsahu dané tekutiny má sklo. Ale, a to je velká nevýhoda pro tento materiál, je těžké a může se rozbít. Těžko se najde někdo, kdo by rád uklízel střepy po rozbité skleničce nebo láhvi. Když jdete na výlet, tak si úplně nebudete chtít brát skleněnou láhev, nejenom kvůli možnému rozbití, ale i kvůli nezanedbatelné váze.

Proto jsme si tak oblíbili PET láhve, lidově zvané petky. Když ale uvážíme, že mají své velké mínus právě na kvalitu uchování svého obsahu, tak by stálo za popřemýšlení nad tím, jak eliminovat hlavní neduhy skla, a to jeho rozbitnost.

Řešením je ježek v kleci. Zkrátka vezmu klasickou sklenici mléka, ideálně typizovanou, aby nemuselo být X rozměrů klecí, protože by to zbytečně celý projekt prodražovalo, a na ní nasadím klec z gumy. Jednalo by se o speciální obal, připomínající klec, který by dokázal zabránit rozbití sklenice v případě pádu. Díky tomu by dostalo sklo, jakožto skvělý uchovatel kvalit svého obsahu, další šanci a ta váha navíc by byla daň za zdravý životní styl, která se ale dá unést.

Navíc by tato ochrana na sklo byla zalohovaná, zcela dobrovolná, nikým, a to je důležité, nenařizovaná. Prostě miluješ petky a nedáš na ně dopustit? Ok, nikdo ti je brát nebude. Všechno by fungovalo na základě dobrovolnosti a soutěživosti. Láhev s ochranou neboli ježek v kleci, by se pojila se soutěží. Třeba ve stylu, vyndej ježka z klece a podívej se, co je pod samolepkou na ježkovi, třeba ty právě vyhráváš skutečného ježka v kleci a nebo kolo, či koloběžku.

Jen nápad do pranice, kdybyste někdo nevěděl, co s penězi, tak tuto myšlenku dávám do pléna jako open source. Čili může jí použít a patentovat si kdokoli s tím, že dovolí dalším jí bezplatně používat k bohulibým účelům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz