Hlavní obsah
Názory a úvahy

Schopnost rozhodovat se, to je to, co dělá z Evropanů Evropany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Európa podle které byl pojmenován kontinet Evropa

Stále se o něčem rozhodujeme. Není toho už ale příliš?

Článek

Není! Unavení z rozhodování jsou jen slabší kusy. To že se musíme rozhodnout, jestli dnes pojedeme do práce autem nebo hromadnou dopravou, jestli si dáme svačinu a nebo a další a další rozhodování z nás dělá svépravné jedince. Pokud nás unavuje přemýšlet, jestli se mám rozhodnout tak nebo onak a nemáme odvahu dělat rozhodnutí, jsme jednoduše odsouzeni k vládě tyrana.

Veřejný prostor je přehlcený informacemi a je vytvořeno více a více podnětů k rozhodování. Bez systému prioritizace a zájmů se v tom můžeme ztratit. A to je to, o co tvůrcům dezinformací jde. Nemůžeme rozumět všemu a na všechno si udělat rychlý názor. Zároveň ano, můžeme udělat i špatná rozhodnutí. Jenomže díky špatným rozhodnutím se můžeme poučit a proto bychom se neměli bát.

V Číně se mohou rozhodnout, jakou budou mít svačinu, pokud žijí v bohatší části. Možná se mohou i rozhodnout, jaké si koupí auto. Ale už si nemohou rozhodnout, kdo o nich bude rozhodovat. Tato volba je jim odepřena. My tuto volbu máme, ale fňukáme, že to nic nezmění a že je to stejně dané a naše možnosti rozhodovat házíme do žita jak tu flintu.

Nyní se kvapně blíží volby do krajů a někde i do Senátu. Senát má tragickou volební účast. Proč tomu tak je? Další rozhodování? Senátor nic nemůže? Spíše se všichni senátoři bez rozdílu málo snaží, aby byli vidět. Jen urvat volby a mít šest let klídeček. Na svůj volební okrsek kašlou a nebo se tam jednou za rok jako velká honorace a milost objeví na návštěvě. Vyfotí se, řeknou nějakou obecnou větičku a šupky do klídku.

Proč si letos nezvolit někoho, kdo to tam odpracuje a bude opravdu vidět? Za těch pár minut ve volební místnosti to stojí.

#megaúčastvolísenát

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz