Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může Donald Trump být prezident, i kdyby prohrál republikánské primárky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tia Doufor/ Wikimedia Commons

Tehdejší prezident USA Donald J. Trump přednesl poznámky během 100. výroční konference American Farm Bureau Federation v pondělí 14. ledna 2019 v New Orleans

Velký volební rok 2024 vyvrcholí v listopadu prezidentskými volbami v USA. Co by se stalo, kdyby třeba Trump neuspěl v primárkách? Opakovala by se historie z roku 1912, kdy Theodore Roosevelt nevyhrál primárky a založil svojí novou stranu?

Článek

Republikánské primárky v Iowě

V úterý jsme se dozvěděli první výsledky primárek v Iowě. Donald Trump sice vyhrál, ale získal pouze polovinu možných delegátů (20 ze 40). Jeho 2 největší oponenti přes 40 % a 17 delegátů. Příští týden v New Hampshire se očekává ještě vyrovnanější bitva.

Výsledky svědčí o jasným favoritovi voleb, který má i mezi republikánskými voliči mnoho odpůrců, jež jsou ochotni v listopadu volit klidně i demokratického protikandidáta (klidně i Bidena).

Co, kdyby Trump prohrál primárky?

Je to vůbec reálné?

Představa o vyslání z řad Republikánského tábora kandidátku Nikki Halleyovou do boje o Bílý dům je sice málo pravděpodobná, ale rozhodně ne nemožná. V případě, že by chytla začátek a DeSantis (i jeho delegáti) jí vyjádřil podporu, je i toto možné.

Jak by reagoval Trump?

Takovou ostudu a prohru by jen tak nepřekousl. Zřejmě by opět napadl volební výsledky, pomlouval zvoleného kandidáta a nebo dokonce vyzval své voliče k bojkotu listopadových voleb. Prostě jednoduše řečeno je schopen udělat vše možné i nemožné, aby byl zvolen. Nebo by dokonce kandidoval jako nezávislý kandidát, či si založil novou vlastní stranu?

Trump jako Roosevelt v roce 1912

Foto: Pach Bros / Wikimedia Commons

Theodore Roosevelt

Naprosto totožná situace nastala u Republikánů před více jak 100 lety.

Roku 1904 vyhrál prezidentské volby Theodore Roosevelt, bratranec známějšího bratrance Franklina (zvoleného v roce 1932 za demokraty).

V roce 1908 se Theodore Roosevelt, na rozdíl od Trumpa v roce 2020, rozhodl znovu neobhajoval post a voleb se nezúčastnil.

Republikánské primárky 1912

Ovšem roku 1912 (8 let po zvolení) vstoupil Roosevelt do Republikánských primárek. Začal si představovat zachránce Republikánské strany před její porážkou v nadcházejících prezidentských volbách. A ačkoliv získal 51 % hlasů, tak delegáti na sjezdu vybrali jeho protikandidáta a tehdejšího prezidenta Williama Howarda Tafta. Ten označil Roosevelta za nejnebezpečnějšího muže v americké historii, jenž má velký vliv na méně inteligentní voliče. O 112 let později by stejnou větu mohla Nikki Haleyová prohlásit o Donaldu Trumpovi.

Nová strana

Theodore se před 112 lety nevzdal, a i přes prohrané primárky nakonec do prezidentských voleb vstoupil za Progresivní stranu, kterou sám založil.

A někteří si možná i vzpomenou, že tímto strašil Donald Trump už v roce 2016. Tehdy musel Republikánské straně podepsat slib o zákazu kandidovat za třetí stranu.

Ovšem dodržel by tento slib Trump i v roce 2024? Můžeme slibu od Trumpa vůbec věřit? Dokáže Trumpa vůbec něco zastavit?

Výsledky 1912

Byly to vůbec poslední volby, ve kterých se někdo dostal na 2. místo a narušil tak více jak 150letou nadvládu 2 hegemonských stran v USA.

Tím, že kandidovali 2 republikánští kandidáti proti 1 demokratickému Wilsonovi se stalo očekávané. Republikánské hlasy se velmi štěpily a Wilson vyhrál ve 40 státech z tehdejších 48. Získal 435 z 531 volitelů a Demokraté se po 20 letech dostali do Bílého domu, což by se nejspíše nestalo, kdyby Roosevelt nekandidoval. S velkou pravděpodobností by vyhrál Republikánský kandidát Taft. Ten se nakonec musel v roce 1912 spokojit až se 3. místem (23,2 %).

Trump může pomoct Bidenovi k znovuzvolení

Stejná situace může nastat i letos. Biden a Halleyová vyhrají primárky, Trump založí vlastní stranu a díky Americkému systému bude mít Biden jednoduchou cestu k Bílému domu, protože vyhraje ve většině státech. Trump dokonce možná získá i více hlasů jak samotná Republikánka Nikky Halleyová, která skončí až na 3. místě. Pokud by ovšem Trump dodržel slib a nekandidoval, tak Nikky Halleyová zřejmě Bidena porazí.

I toto je možné. Je to bláznivá predikce a nebo budoucnost? To se do konce tohoto roku dozvíme.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-34144850

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt

https://en.m.wikipedia.org/wiki/1912_United_States_presidential_election

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám