Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Otvírání nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kvapil

Zlín Z-37 Čmelák

Tradiční akce leteckých modelářů.

Článek

Brzy na jaře se přátelé létání sejdou, aby zahájili leteckou sezonu. Přes zimní období zhotovili nové, nebo vylepšili starší letecké modely.

Na letišti se schází větší počet natěšených pilotů. Svítí jarní sluníčko, ale je hodně větrno a to modelářům nevyhovuje. Proto využíváme nabídku na seznamovací okružní let. Zlínem Z-37 poletím já i můj syn. Z-37 je „práškovací letadlo - Čmelák“, ale letoun kterým poletíme, je upravený pro leteckou inspekci.

Pilot Zlína startuje z travnaté dráhy letiště, nepotřebuje dlouhý rozjezd, brzy nabírá potřebnou výšku. Pod námi je Haná - vesnice nepravidelně roztroušené po krajině, zorané plochy polí střídají zelené lány.

Přelétáme průmyslové předměstí Prostějova, pilot krouží nad Městskou památkovou zónou. My pozorujeme náměstí T. G. Masaryka, secesní radnici, renesanční zámek, Městské divadlo, Národní dům a věže několik kostelů. Ještě jeden okruh a opouštíme město. Letadlo nabírá západní kurz.

Před námi je Plumlovská přehrada. Vodní hladina se občas zaleskne v dopoledním slunci. Pilot krouží nad Plumlovským zámkem, Podhradským rybníkem a zalesněnými kopci v okolí. Je to pěkný pohled.

Zpátky se vracíme jinou trasou. Přes úrodná pole Hané dostáváme se k vrchu Velký Kosíř (442 m n.m.). Ještě okruh kolem nové rozhledny a „Čmelda“ přelétá silnice, pomalu klesá a měkce přistává.

*

Místní slogan praví: „Kdo nebel na Kosířo, neviděl Hanó!“

Na Kosíři jsme byli několikrát, ale z letadla, tuto část Hané, vidíme poprvé.

Foto: Petr Kvapil

Městská památková zóna Prostějov

Foto: Petr Kvapil

Plumlovský zámek a Plumlovská přehrada

Foto: Petr Kvapil

Plumlovská přehrada, na obzoru Kosíř

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám