Hlavní obsah
Cestování

Vyhlídkový let Bristellem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kvapil

Bristell B23

8. června byl v Kunovickém leteckém podniku „Den otevřených dveří.“ Na letišti byla také možnost zúčastnit se vyhlídkových letů.

Článek

Na stojánce kunovického letiště je připraveno ke startu několik letadel a také vrtulník. Já mám letenku na ULL Bristell. Je to dvoumístný dolnoplošník průmyslově vyráběný v leteckém podniku v Kunovicích.

„Poletíme okruh Buchlov, Velehrad, Staré Město a přes Uherské Hradiště zpět,“ seznamuje mě s letem mladý pilot.

„Já jsem byl na Slovácku několikrát, ale dnes něco z tohoto kraje uvidím z výšky,“ odpovídám s úsměvem.

Po startu nejdříve přelétáme Novoveská štěrková jezera, pilot stáčí letoun na severozápad. Pod námi je zámek Buchlovice s krásným zámeckým parkem. Buchlov, hrad založený ve 13. století a nedaleká kaple sv. Barbory obklopená lesy.

Velehrad, poutní místo, které v roce 1990 navštívil papež Jan Pavel II. Bristell obkrouží, já pozoruji celý areál, baziliku Nanebevzetí Panny Marie a barokní klášterní budovy.

Blížíme se ke Starému Městu. Již z dálky jsou vidět dvě bílé hranolovité věže kostela sv. Ducha (dostavěn v r. 2014). Zde na návrší Na Valách, hned blízko kostela, stojí Památník Velké Moravy (Velkomoravská říše 9. století - západní Slované).

Přelétáme řeku Moravu, do které tady ústí Baťův plavební kanál, a letíme přes Uherské Hradiště. Pod námi je Masarykovo náměstí a celá městská památková zóna.

Přelétáme Kunovice a potom od jihu se blížíme na přistání. Vpředu před sebou, po pravé straně, vidím Letecké muzeum a vlevo, od přistávací dráhy, je letecká továrna. Jdeme na přistání… Bristell měkce dosedá na betonovou dráhu.

Letěli jsme nad krajem bohatým na historické památky a let byl klidný, bezpečný - letoun pilotoval zkušební pilot kunovické továrny.

Foto: Petr Kvapil

Hrad Buchlov

Foto: Petr Kvapil

Poutní místo Velehrad

Foto: Petr Kvapil

Kostel sv. Ducha a Památník Velké Moravy

Foto: Petr Kvapil

Letecké muzeum

Foto: Petr Kvapil

Letiště Kunovice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám