Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda kašle na zaměstnance a důchodce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Paroubek

Peníze vydávané na zbrojení ovšem nemají prakticky žádný strop. Vláda se trapně handrkuje o všechno, co se týká životní úrovně zaměstnanců a důchodců. Lidí, kteří se živí či živili vlastní prací.

Článek

Vláda schválila zásadu, že noví důchodci z ročníku, který půjde do penze, půjdou o měsíc později nežli ten předchozí. Takže za 10 let je to prakticky téměř rok. Vláda prý dala na doporučení demografů.

Co na tom, že ještě před pár měsíci ministr práce Jurečka blábolil o tom, že v příštích 10 letech se uvolní 800 tisíc pracovních míst. A že tedy strašák, který často používají propagandisté penzijních fondů i provládní ekonomové, že bude málo lidí, kteří by pracovali v průběžném systému financování důchodů na budoucí důchodce, není pravdivý. Je to přece zřejmý nesmysl. Česká ekonomika ať chce nebo nechce sice pomalu, ale jistě směřuje k modernizaci. To ve svých důsledcích znamená postupné zavádění umělé inteligence, digitalizace (ne té bartošovské), masivní uplatnění robotizace a automatizace výroby. Prostě, bude potřeba méně pracovníků jak v administrativě, tak ve výrobních odvětvích a ve službách a výkon ekonomiky přesto poroste.

Jinak řečeno, statisíce pracovníků budou v ekonomice přebývat, takže obava z nedostatku pracovníků v budoucnu je lichá. Kromě toho zde zůstane významná část z ukrajinských imigrantů (těch je nyní cca 350 tisíc), jejichž většina v Česku již žije přes 2 roky a hledá u nás či již našla možnosti svého uplatnění. A do své země rozbité na cimprcampr se vracet nehodlá. Většina těchto lidí je v produktivním věku. Takže posílí výrobní síly naší ekonomiky.

Je zajímavé, že tyto závažné argumenty nikdo z vlády nechce slyšet. Vládní činitelé tupě trvají na zvyšování věku odchodu do důchodu. Přitom u řady pracovních činností, které navenek vypadají bezproblémově, lze těžko očekávat (obkladači, pokrývači apod.), že by pracovníci s touto odborností byli schopni pracovat ve své původní profesi až do 65 nebo dokonce ještě více let. Musí změnit profesi několik let před penzí, musí se rekvalifikovat. A je otázka, jaké profese lze vykonávat s určitými fyzickými omezeními.

Vláda nechce zvyšovat mzdy veřejných zaměstnanců…

Téměř 360 tisíc zaměstnanců veřejné sféry očekávalo k 1. září rozhodnutí vlády, které by znamenalo růst jejich mezd právě k 1.září. Vláda takové rozhodnutí neučinila přes nadějnou rétoriku v tom smyslu, že by ráda zvyšovala mzdy, ale… Pak ministr financí Stanjura celou skromnou diskuzi na toto téma, a zejména naděje odborářů na zvýšení mezd veřejných zaměstnanců, jednoduše utnul. S tím, že na to nejsou v tomto roce už peníze, neboť rozpočtová rezerva státního rozpočtu ve výši téměř 12 mld. Kč již byla za necelých 8 měsíců roku rozfofrována. No a pokud jde o příští rok, přišla vláda s návrhem, že by zaměstnanci ve veřejném sektoru mohli zaznamenat zvýšení svých platů o žebráckých 5%.

Zejména státní zaměstnanci nejsou hloupí. A umí si spočítat, o kolik za poslední dva roky poklesla jejich reálná mzda. U naprosté většiny profesí, zejména ve státní administrativě, poklesla reálná mzda nejméně o čtvrtinu (za dva roky!). To je opravdu silná káva a vláda za této situace nabídne zvýšení mezd o 5%. To prý bude znamenat v příštím roce nárůst nákladů státu o 20 mld. korun. Určitě je to nepříjemné, když rostou státní výdaje v nějaké položce. Ale pokud mají o 18 mld. vzrůst meziročně státní výdaje v rozpočtu ministerstva obrany, tak si říkám, že 20 mld. pro státní zaměstnance není tak velký peníz. Důchodci zaznamenají v příštím roce růst svých příjmů o průměrných 350 korun na jednoho důchodce. To také není mnoho. Řekněme si otevřeně, že důchodcům tato vláda zůstává mnoho dlužna.

Ještě ostudnější je současná argumentace vlády na účet zaměstnanců a odborů. Plošné zvýšení mezd od září u veřejných zaměstnanců by premiér Fiala prý nepovažoval za správné. Jinak řečeno, pokles reálných příjmů a životní úrovně státních zaměstnanců současnou povedenou vládu nedojímá. Vláda dělá všechno pro to, aby si znepřátelila celé velké skupiny obyvatelstva a také profese, které mají nesmírný vliv na názorovou hladinu českého obyvatelstva. Mezi ty vlivné profese určitě patří lékaři a učitelé. No a pokud jde o ty velké skupiny obyvatel, ze kterých si vláda bez velkých výčitek svědomí dělá nepřátele, tak to jsou zaměstnanci.

Protestům a protivládním demonstracím, které v příštích týdnech nastanou se bude divit jen … vláda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz