Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Síla bylin: Levandule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiřina Tylová

levandule

Levanduli asi netřeba představovat. Tato drobnolistá bylinka s fialovomodrými kvítky a pronikavou vůní si našla nejen místo na zahrádkách. Víte jak jí využít pro svou krásu a psychickou pohodu?

Článek

Levandule, nekorunovaná královna zahrady

Když se řekne levandule, většině z nás se vybaví rozlehlé zahrady ve Versailles a omamná všudypřítomná vůně. Ale věděli jste, že levandule se může stát strážkyní vaší krásy a duševní pohody? Její vůně dokáže totiž velmi dobře odbourávat všudypřítomný stres a její antioxidační schopnosti zase omladit pokožku. Poradím vám jak na to.

Levandulový olej omladí pleť, zmírní vrásky a pomůže při akné

Levandulový olej je výborný pomocník při zmírnění projevů stárnutí, tak i v boji z akné. Jeho antibakteriální a protiplísňové vlastnosti navíc vaší pokožku chrání a dokáže být velmi silným spojencem v nelehkém boji s těmito škůdci vaší krásy a zdraví.

Připravit si ho můžete jednoduše doma. Jeho příprava je jednoduchá a navíc můžete zapojit i vaše nezbedné ratolesti, pro které tato aktivita bude voňavým zpestřením vašeho společného odpoledne.

Nejprve se vrhneme na přípravu levandulového oleje za studena. Díky šetrné přípravě bude olej o to účinnější.

Potřebovat budete:

Kokosový olej (asi 200g)

Dvě hrsti dobře prosušených levandulových květů

Uzavíratelnou zavařovací sklenici

Začneme tím, že si dobře vyvaříme jak sklenici, tak i její víčko. Je opravdu velmi důležité, aby byla sklenice dokonale čistá a sterilní, protože plísně číhají i ve vaší kuchyni. Kokosový olej má velkou výhodu v tom, že bod jeho tání je okolo 25°C, tudíž jej stačí nechat na lince nebo mírně zahřát a okamžitě jej máte v tekuté podobě, což je pro tento náš účet naprosto ideální. Levandulové květy tak stačí v umytém, ideálně vyvařeném, hmoždíři dobře podrtit, nasypat do sklenice a zalít rozpuštěným olejem a zavýčkujte. Pak nechte uzavřenou sklenici při pokojové teplotě stát 4 až 5 týdnů. Levandulové silice se za tu dobu uvolní do kokosového oleje a vy tak získáte doslova za pár korun dokonalý pleťový a tělový produkt, který vám pomůže zbavit se vyrážet, plísní nebo jen chránit vaší krásnou a hebkou pleť před volnými radikály. Navíc jeho vůně nejen okouzlí všechny, kdož okolo váš projdou, ale také vám bude pomáhat udržovat duševní klid a pohodu.

Příprava levandulového oleje nejen pro zdravé vlasy, tentokrát za tepla.

Potřebovat budete:

Olivový olej (200 ml)

Dvě hrsti sušených levandulových květů (použít můžete i stonky, pokud máte)

Uzavíratelnou zavařovací sklenici

Druhý postup na levandulový olej, jak už název napovídá, je za pomocí vařiče a také je o něco rychlejší. Dobře prosušené levandulové květy, popřípadě i se stonky, rozdrťte v hmoždíři a nasypte do hrnce, přilijte olej a zahřívejte dokud se nedostanete až pod bod varu. Poznáte to tak, že se začnou tvořit v oleji bubliny. Pak vařič stáhněte na nižší stupeň a teplotu oleje udržujte. Pozor na to, aby se květy nespálily. Zahřívejte směs další 3 až 4 hodiny. Ještě horký olej opatrně přelijte do vyvařené sklenice, uzavřete a po vychladnutí můžete rovnou nanášet na obličej, tělo nebo i do vlasů.

Levandulový letní drink nejen pro náročné dny.

Levanduli nemusíte používat jen při výrobě kosmetiky, skvěle se hodí i při výrobě letního netradičního osvěžení, které potěší nejen vás, ale i vaše blízké nebo přátele. Ozvláštní letní grilovačku s přáteli, nebo třeba narozeninovou party a příprava je tak jednoduchá.

Potřebovat budete:

Perlivou vodu (2 litry)

Velkou hrst levandulových květů

Horkou vodu (250 ml)

Dvě lžíce medu (nebo jiného sladidla)

Levandulové květy spařte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Po té sceďte, oslaďte medem a nechte vychladnout. Po vychladnutí vzniklý výluh nalijte do džbánku, zalijte vychlazenou perlivou vodou, po případě přidejte led a můžete podávat. Tento drink je skvělou alternativou k přeslazeným limonádám. Navíc díky vůni levandule navodí příjemnou a nevšední atmosféru. Díky této domácí limonádě můžete být duchem v zahradách Versailles i třeba na vaší zahradě.

Pokud recepty vyzkoušíte, napište mi do komentáře, jak se vám povedly. Já se na vás budu těšit zase příště s novou bylinkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám